Πατέρας έχασε την επιμέλεια του παιδιού του επειδή είναι ανεμβολίαστος

Η επιμέλεια του 12χρονου γιου του αφαιρέθηκε προσωρινά από πατέρα που αρνείται να εμβολιαστεί, στον Καναδά.
Πατέρας έχασε την επιμέλεια του παιδιού του επειδή είναι ανεμβολίαστος
Την προσωρινή αφαίρεση της επιμέλειας ενός 12χρονου από τον ανεμβολίαστο πατέρα του αποφάσισε δικαστήριο στο Κεμπέκ του Καναδά, επειδή ο γονιός «αντιτίθεται στα υγειονομικά μέτρα» για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο δικαστής έκρινε πως στο πλαίσιο της τρέχουσας υγειονομικής κατάστασης «δεν ήταν προς το συμφέρον (του παιδιού) να έχει επαφές με τον πατέρα του εφόσον ο τελευταίος δεν έχει εμβολιαστεί και αντιτίθεται στα υγειονομικά μέτρα». Η υπόθεση εκδικάστηκε στις 23 Δεκεμβρίου, είδε όμως τώρα το φως της δημοσιότητας, μέσα από ρεπορτάζ της εφημερίδας Devoir.

Αρχικά, ο πατέρας είχε ζητήσει να παραταθεί η περίοδος κατά την οποία είχε τη γονική μέριμνα του γιου του μέχρι το τέλος των γιορτών. Ο δικαστής όμως του στέρησε όλα τα γονεϊκά δικαιώματά του μέχρι τον Φεβρουάριο, εκτός και αν αποφασίσει στο μεταξύ να εμβολιαστεί.

Όπως δήλωσε ο δικαστής, οι αναρτήσεις του πατέρα στα social media τον έδειχναν «να αντιτίθεται στα εμβόλια και στα υγειονομικά μέτρα».

Για τον λόγο αυτό φαίνεται ότι το παιδί «δεν προστατεύεται πλήρως» από τον ιό, σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, ενώ ενδέχεται να έχει και μικρότερη προστασία δεδομένου ότι η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται ταχύτατα στο Κεμπέκ.

Η απόφαση του πατέρα να μην εμβολιαστεί βάζει σε κίνδυνο, όπως έκρινε το δικαστήριο, και τα δύο αδέλφια του 12χρονου, ηλικίας 7 μηνών και 4 ετών, που ζουν με την μητέρα τους και τον σύντροφό της, και τα οποία δεν μπορούν ακόμα να εμβολιαστούν, αφού στον Καναδά τα εμβόλια χορηγούνται από την ηλικία των 5 ετών.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι προς το συμφέρον κανενός εκ των τριών παιδιών» να μπορεί ο πατέρας να βλέπει τον 12χρονο αυτήν την περίοδο, έκρινε ο δικαστής.

Στο Κεμπέκ παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών. Η μεγάλη πλειοψηφία των ενηλίκων (πάνω από το 90%) είναι εμβολιασμένοι.

Η κυβέρνηση της γαλλόφωνης επαρχίας αποφάσισε να σκληρύνει ακόμη περισσότερο τα μέτρα σε βάρος των ανεμβολίαστων, επιβάλλοντάς τους και έναν ειδικό φόρο καθότι θεωρεί ότι επιβαρύνουν το σύστημα υγείας.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v