«Ανήκουν στην Αθήνα, πρέπει να επιστραφούν»

Τα γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν, γράφουν οι Times του Λονδίνου, που υποστήριζαν για χρόνια την παραμονή τους στο Βρετανικό Μουσείο.
«Ανήκουν στην Αθήνα, πρέπει να επιστραφούν»
Οι Times του Λονδίνου αλλάζουν μετά από χρόνια την στάση τους και υποστηρίζουν ανοιχτά την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, σε άρθρο που δημοσιεύτηκε σήμερα με τίτλο The Times view on the Elgin Marbles: Uniting Greece’s Heritage (Η άποψη των Times για τα Ελγίνεια Μάρμαρα: Ενώνοντας την Κληρονομιά της Ελλάδας). 

«Τα Ελγίνεια Μάρμαρα είναι υπέροχα στην απεικόνιση της ανθρώπινης μορφής και στην αποτύπωση της κίνησης. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν θαυμάσει αυτά τα γλυπτά που κάποτε κοσμούσαν τον Παρθενώνα και τους τελευταίους δύο αιώνες αναπαύονται στο Βρετανικό Μουσείο, ανάμεσα στα ωραιότερα από τα εκθέματά του» λέει το δημοσίευμα.

«Για περισσότερα από 50 χρόνια, καλλιτέχνες και πολιτικοί υποστήριξαν ότι αυτά τα τεχνουργήματα, τα τόσο θεμελιώδη για την πολιτιστική ταυτότητα ενός έθνους, πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Το μουσείο και η βρετανική κυβέρνηση, με την υποστήριξη των Times, αντιστάθηκαν στην πίεση. Όμως οι καιροί και οι συνθήκες αλλάζουν. Τα γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Τώρα πρέπει να επιστρέψουν».

Στη συνέχεια, οι Times αναφέρουν πως «η Ελλάδα έχει χτίσει ένα υπέροχο μουσείο δίπλα στην Ακρόπολη, ασφαλές και προσβάσιμο, όπου φυλάσσονται τώρα τα αυθεντικά γλυπτά και όπου τα μάρμαρα θα συμπλήρωναν τη ζωφόρο».

«Τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι sui generis. Στέκονται εμπόδιο σε μια θερμή σχέση με την Ελλάδα: Ο Λόρδος Βύρων θεωρείται ήρωας της ελληνικής ανεξαρτησίας. Ο ελληνισμός έφτασε στο απόγειό του στη βικτωριανή Βρετανία. Ο διαχωρισμός των στοιχείων ενός καλλιτεχνικού συνόλου είναι σαν να βγάζεις τον Άμλετ από το First Folio των έργων του Σαίξπηρ και να λες ότι τα δύο μπορούν ακόμα να υπάρχουν χωριστά. Η επιστροφή των Μαρμάρων θα ήταν μια μεγαλόψυχη χειρονομία, καθώς η Βρετανία χρειάζεται να αναζωπυρώσει τις ευρωπαϊκές φιλίες», επισημαίνει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v