Η πρώτη μαύρη γυναίκα σε αμερικάνικο νόμισμα

Η ποιήτρια και ακτιβίστρια Μάγια Αγγέλου γράφει Ιστορία ως η πρώτη μαύρη γυναίκα που απεικονίζεται σε αμερικάνικο νόμισμα.
Η πρώτη μαύρη γυναίκα σε αμερικάνικο νόμισμα
Για πρώτη φορά στην Ιστορία του, το Νομισματοκοπείο των ΗΠΑ έκοψε νομίσματα που απεικονίζουν μια μαύρη γυναίκα, την ποιήτρια και ακτιβίστρια Μάγια Αγγέλου.

Η Αγγέλου, που απεικονίζεται πλέον στο νόμισμα των 25 cents (γνωστό και ως quarter, ή τέταρτο ελληνιστί) ήταν η πρώτη μαύρη γυναίκα που έγραψε και απήγγειλε ποίημα σε προεδρική ορκωμοσία.

Ως μέρος του προγράμματος American Women Quarters, σύντομα θα κυκλοφορήσουν νομίσματα και με άλλες πρωτοπόρες γυναίκες: Μιας αστροναύτη, μιας αρχηγού φυλής και μιας ηθοποιού. Η κίνηση χαιρετίστηκε από την πρώτη γυναίκα Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ.

«Κάθε φορά που επανασχεδιάζουμε το νόμισμά μας, έχουμε την ευκαιρία να πούμε κάτι για τη χώρα μας: Τι εκτιμούμε και πώς έχουμε προχωρήσει ως κοινωνία», δήλωσε η Janet Yellen τη Δευτέρα.



Η Μάγια Αγγέλου πέθανε το 2014, σε ηλικία 86 ετών. Έγινε διάσημη με την πρωτοποριακή αυτοβιογραφία της το 1969, I Know Why the Caged Bird Sings, (Ξέρω γιατί τραγουδά το φυλακισμένο πουλί) για την παιδική της ηλικία στον αμερικανικό νότο.

Έλαβε δεκάδες τιμητικούς τίτλους και έγραψε πάνω από 30 έργα τα οποία έγιναν best seller. Το 2010 της απονεμήθηκε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας –το σημαντικότερο βραβείο που μπορεί να λάβει πολίτης των ΗΠΑ– από τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Το νέο νόμισμα απεικονίζει την Αγγέλου με απλωμένα χέρια. Πίσω της είναι ένα πουλί που πετά και ο ήλιος που ανατέλλει, τα οποία είναι «εμπνευσμένα από την ποίησή της και συμβολίζουν τον τρόπο που έζησε», σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Η μπροστινή πλευρά του νομίσματος απεικονίζει την συνήθη προτομή του Τζορτζ Ουάσινγκτον, του πρώτου προέδρου της χώρας.

Το νομισματοκοπείο των ΗΠΑ σχεδιάζει να κυκλοφορήσει άλλα 20 τέτοια νομίσματα, των 25 cents, τα επόμενα τέσσερα χρόνια, που θα απεικονίζουν άλλες Αμερικανίδες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία της χώρας.

Φέτος αναμένεται να κυκλοφορήσουν κέρματα με την Sally Ride, την πρώτη γυναίκα αστροναύτη των ΗΠΑ, τη Wilma Mankiller, την πρώτη γυναίκα αρχηγό του Έθνους των Τσερόκι και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ιθαγενών, και την Anna May Wong, η οποία θεωρείται η πρώτη Κινεζοαμερικανίδα σταρ του κινηματογράφου στο Χόλιγουντ.

Τα αμερικανικά νομίσματα ιστορικά σπάνια απεικόνιζαν γυναίκες: Τον 19ο αιώνα, η πρώτη Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μάρθα Ουάσιγκτον, βρισκόταν στο χαρτονόμισμα του 1 δολαρίου, ενώ η ιθαγενής ηρωίδα Ποκαχόντας ήταν σε μια ομαδική φωτογραφία στο χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων. Όσον αφορά τα κέρματα, η Sacagawea, ιθαγενής εξερευνήτρια, εμφανίζεται στο χρυσό δολάριο, ενώ η σουφραζέτα Susan B Anthony και η κωφάλαλη ακτιβίστρια Helen Keller εμφανίστηκαν στο ασημένιο δολάριο και στο quarter (το κέρμα των 25 cents) της Αλαμπάμα αντίστοιχα.

Πηγή: BBC 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

Απόρρητο
v