Τι δείχνουν τα μαλλιά για τον χαρακτήρα σου;

Τα μαλλιά είναι το ήμισυ του παντός όταν αναφερόμαστε στην εντύπωση που δίνεις στους γύρω σου. Οι ειδικοί εξηγούν το γιατί.
Τι δείχνουν τα μαλλιά για τον χαρακτήρα σου;
Αν είσαι γυναίκα, τότε ξέρεις ότι το κούρεμα και το στιλ των μαλλιών σου έχουν ιδιαίτερη σημασία. Πέρα από το να σε κάνουν να δείχνεις όμορφη αποτελούν, σε γενικές γραμμές, μια αντανάκλαση του ποια είσαι και τι θες να δείξεις.

Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, το σχήμα και το μέγεθος των μαλλιών μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το πώς σε αντιμετωπίζουν οι γύρω σου. Και δεν το λέμε εμείς αυτό, το λένε άνθρωποι που έχουν ασχοληθεί επισταμένως με το θέμα… τρίχες.

Τι αναφέρουν λοιπόν οι ειδικοί; Η ιστοσελίδα Today.com μίλησε με ανθρώπους του χώρου και αυτά που είπαν παρουσιάζουν ενδφιαφέρον.

Ίσια μαλλιά, σοβαρή υπόθεση

Οι επαγγελματίες μαλλιών συμφωνούν ότι σε γενικές γραμμές, όσοι έχουν σγουρά μαλλιά δεν λαμβάνονται τόσο σοβαρά σε σχέση με όσους έχουν ίσια μαλλιά.

«Μιλώντας πολύ γενικά, τα ίσια μαλλιά συχνά θεωρούνται πιο συντηρητικά και τα σγουρά μαλλιά πιο casual», λέει η Angela de Joseph, πρώην συντάκτρια ομορφιάς για το περιοδικό Essence και αρχισυντάκτρια του Sophisticate's Black Hairstyles and Care Guide.

Ο καθένας με το κοντό του και το μακρύ του

Το κοντό κούρεμα είναι ένας τρόπος να δείξεις στον κόσμο πόσο δυνατός είσαι. «Μια γυναίκα με κοντά μαλλιά θεωρείται ότι έχει αυτοπεποίθηση - δεν χρειάζεται να κρύψει τίποτα», λέει η Jo-Ellan Dimitrius, συγγραφέας του βιβλίου «Reading People: How to Understand People and Predict Their Behavior - Anytime, Anyplace».

Όμως οι αντιλήψεις για τα άτομα με κοντά μαλλιά σε σχέση με αυτά με πιο μακριά… χαίτη, ποικίλλουν ανάλογα με το φύλο. «Αναφέρομαι στο γεγονός ότι οι άντρες προτιμούν τα μακριά μαλλιά στις γυναίκες, καθώς πιστεύουν ότι είναι «σέξι», λέει η ίδια, επικαλούμενη τα ευρήματα από την έρευνά της σε περισσότερους από 1.500 Αμερικανούς.

Το μακρύ μαλλί δείχνει λιγότερο επαγγελματισμό

Ενώ τα κοντά μαλλιά «δείχνουν» ισχυρή προσωπικότητα, τα μακριά μαλλιά σε ένα περιβάλλον εργασίας, μπορεί να έχουν διάφορες υποσυνείδητες συνέπειες.

«Τα κοντά μαλλιά στη σύγχρονη κουλτούρα συνήθως θεωρούνται λιγότερο σέξι, αλλά πιο επαγγελματικά», λέει η Rose Weitz, καθηγήτρια σπουδών φύλου στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Παρόμοια στάση εκφράζει και η De Joseph. «Γενικά, τα πιο κοντά μαλλιά συνήθως εκφράζουν περισσότερο επαγγελματισμό και αυτοπεποίθηση», λέει. «Τα μακριά μαλλιά, ιδιαίτερα αν περιλαμβάνουν extensions, μπορεί να θεωρηθούν πιο νεανικά και σέξι για μερικούς ανθρώπους».

Πενήντα αποχρώσεις του γκρι

Πολλές γυναίκες που επιλέγουν να αφήσουν τα μαλλιά τους να γκριζάρουν ή τα βάφουν γκρι δείχνουν να νιώθουν σημαντικά ασφαλείς με την εμφάνισή τους, λέει η Weitz, αλλά προσθέτει ότι η σύγχρονη κοινωνία δεν είναι πάντα δεκτική σε αυτήν την επιλογή. «Σε γενικές γραμμές, εξακολουθεί να είναι μια ασυνήθιστη επιλογή να αφήνεις τα μαλλιά σου να γκριζάρουν. Επομένως μια τέτοια κίνηση απαιτεί γενναίες δόσεις αυτοπεποίθησης», λέει.

Ατίθασο χρώμα, ατίθαση καρδιά

Γυναίκες που πειραματίζονται με μη παραδοσιακά χρώματα μαλλιών θεωρούνται επαναστατικές. «Οι γυναίκες με μωβ ή πράσινα ή μπλε μαλλιά είναι εκείνες που θέλουν να τραβήξουν την προσοχή πάνω τους, όπως ένας καλλιτέχνης ή ένας ηθοποιός», λέει η Dimitrius.

 «Τα μωβ και πράσινα μαλλιά είναι δημιουργικά και νεανικά, αλλά δεν θα ταίριαζαν σε ένα εταιρικό περιβάλλον», προσθέτει η Joseph.

Μια επίσκεψη στο κομμωτήριο αλλάζει πολλά

«Αν θες να αλλάξεις εντελώς την ταυτότητά σου ή θες ο κόσμος να σε βλέπει διαφορετικά, τότε ο καλύτερος τρόπος να το κάνεις είναι βάφοντας τα μαλλιά σου κόκκινα, είτε μωβ, είτε ξυρίζοντάς τα, είτε να αφήσεις μοϊκάνα- λειτουργεί παντού και πάντα», λέει η Weitz.

«Δείχνει πως έχεις αλλάξει, ότι είσαι διαφορετικός/η από αυτόν που ήσουν πριν. Ότι διαφέρεις από τους γύρω σου ή ότι αποτελείς μέρος μιας συγκεκριμένης, μικρής ομάδας ανθρώπων. Είναι ένας αποδεκτός τρόπος να δείξεις ποιος είσαι», προσθέτει.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v