Τζανάκης: Να παραταθούν για μία εβδομάδα οι διακοπές στα σχολεία
Να μην ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου αν θέλουμε να προλάβουμε την κορύφωση της πανδημίας, λέει ο καθηγητής Πνευμονολογίας.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Να παραμείνουν κλειστά για μία ακόμα εβδομάδα τα σχολεία, να μην ανοίξουν δηλαδή στις 10 αλλά στις 17 Ιανουαρίου, πρότεινε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ.
Ο καθηγητής εξήγησε πως αυτή η εβδομάδα θα μπορούσε να αναπληρωθεί στο τέλος της σχολικής χρονιάς, και θα ήταν σωτήρια αν θέλουμε να προλάβουμε την έξαρση της πανδημίας που αναμένεται στα μέσα Ιανουαρίου.
Ο ίδιο επισήμανε ότι τα ενεργά κρούσματα (τα συνολικά δηλαδή κρούσματα των τελευταίων 15 ημερών) αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τις 100.000, ενώ εμφανίστηκε ανήσυχος και για την θετικότητα, η οποία εκτίμησε πως θα κυμανθεί στο 2% το επόμενο διάστημα.
Χωρίς την μετάλλαξη Όμικρον, επισήμανε ο καθηγητής, αυτή τη στιγμή θα είχαμε περί τα 3.500-3.800 κρούσματα κατά μέσο όρο την εβδομάδα.
Ο κ. Τζανάκης εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την πορεία της πανδημίας στην Αττική, η οποία «βράζει» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Έχει τριπλασιάσει και σε ορισμένες περιοχές έχει τετραπλασιάσει τα νούμερα της από τις 7 Δεκεμβρίου και ύστερα».
Μιλώντας για τη μετάλλαξη Όμικρον, είπε πως επιθυμεί να είναι «τζούφια», να έχουμε δηλαδή πολλά κρούσματα χωρίς νοσηλείες, διασωληνώσεις και θανάτους. Προέβλεψε, πάντως ότι η κορύφωση θα έρθει μεταξύ 15-20 Ιανουαρίου.