Οι θεωρίες συνομωσίας που παραλίγο να πιστέψουμε

Πάτησε ο άνθρωπος στο φεγγάρι το 1969; Ποιος σκότωσε τελικά τον Κένεντι; Κατασκευάστηκε ο κορωνοϊός; Θεωρίες συνομωσίας που ακόμα… καλά κρατούν.
Οι θεωρίες συνομωσίας που παραλίγο να πιστέψουμε
Ο κόσμος αγαπά τις θεωρίες συνομωσίας. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό δεν είναι σαφής. Μάλλον γιατί του δίνουν την αίσθηση πως έχει τον έλεγχο σε οτιδήποτε μεγάλο ή μικρό συμβαίνει στον κόσμο, αλλά και γύρω του.

Αφήνοντας απ’ έξω τρανταχτές υπερβολές, όπως για παράδειγμα ότι ο Έλβις ζει και πως ο Πολ Μακάρτνεϊ πέθανε και έχει αντικατασταθεί από σωσία, εστιάζουμε σε μερικά κλασικά παραδείγματα συνωμοσιολογίας, που… παρά τρίχα να μας πείσουν.

Ο κορωνοϊός φτιάχτηκε σε εργαστήριο

Ήταν κατασκεύασμα της Κίνας ο κορωνοϊός; Η θεωρία της «διαρροής του κορωνοϊού από το εργαστήριο» είχε έντονη απήχηση τους τελευταίους μήνες, η οποία μεγάλωνε ολοένα και παραπάνω μιας και οι επιστήμονες δεν έδιναν σαφείς απαντήσεις. Τα πράγματα ξεκαθάρισαν όταν η πολυαναμενόμενη έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, που παραδόθηκε στον Μπάιντεν στις 24 Αυγούστου, έκλινε προς τη θεωρία ότι ο ιός έχει φυσική προέλευση. 

Ταυτόχρονα, πολλοί επιστήμονες λένε ότι τα υπάρχοντα στοιχεία, καθιστούν πολύ πιο πιθανό ότι ο ιός, έκανε ένα φυσικό «ζωονοτικό» άλμα από τα ζώα στον άνθρωπο. Σε κάθε περίπτωση, η Κίνα παραμένει το καλύτερο μέρος για να αναζητηθούν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ή όχι αυτή τη θεωρία, όμως οι κινέζοι αξιωματούχοι δεν εμφανίζονται θετικοί στον ανεξάρτητο έλεγχο των βασικών εργαστηρίων της Γουχάν, ο οποίος, όπως λένε ορισμένοι, θα πρέπει να περιλαμβάνει έρευνα των σημειωματάριων, των υπολογιστών και των καταψυκτών.

Οι επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους έγιναν εν γνώσει της κυβέρνησης των ΗΠΑ

Η συγκεκριμένη θεωρία θα μπορούσε σε κάποιο φαντασιακό επίπεδο να ευσταθεί, μιας και οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ είναι γνωστό πως ψάχνουν αφορμές για να μπουκάρουν σε ξένες χώρες (βλ. επιχείρηση Νόρθγουντς κατά της Κουβας), όμως τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν συνηγορούν σε αυτό. Η επίσημη έκθεση για την τραγωδία, αναφέρει πως φλεγόμενα συντρίμμια από τον ουρανοξύστη έπεσαν στον πύργο πυροδοτότησαν πυρκαγιές σε άλλους ορόφους, ενώ η θερμότητα που δημιουργήθηκε προκάλεσε την κατάρρευση των πύργων. Όσα βίντεο και αν κυκλοφόρησαν στο Youtube που να υποστηρίζουν το αντίθετο, μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν ακράδαντα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η τρομοκρατική αυτή ενέργεια ήταν «δουλειά εκ των έσω».

Ποιος σκότωσε τον Κένεντι;

Η δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι πυροδότησε πληθώρα σεναρίων συνωμοσίας και παρά τις έρευνες των αρχών, τις καταθέσεις, τα αρχεία και τα βιβλία για την πολύκροτη υπόθεση το ερώτημα παραμένει: ενήργησε μόνος του ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ ή ακολουθούσε εντολές κάποιου τρίτου; Και αν τις ακολούθησε ποιος του τις έδωσε; Η μαφία; Ο Φιντέλ Κάστρο;

Σύμφωνα με την – αρκετά αληθοφανή - θεωρία του σκηνοθέτη Όλιβερ Στόουν, στελέχη της CIA, σε συνεργασία με εύπορους, φανατικούς αντικομμουνιστές, οργάνωσαν τη δολοφονία ως αντίποινα στην πρόθεσή του να αποσύρει σταδιακά τα αμερικανικά στρατεύματα από το Βιετνάμ.

Ταυτόχρονα σύμφωνα με απόρρητη έκθεση της CIA από το 2013, ο τότε διευθυντής της υπηρεσίας, Τζον Μακόουν, είχε αποκρύψει στοιχεία από την Επιτροπή Ουόρεν, αρμόδια για τη διερεύνηση της δολοφονίας. Μεταξύ των στοιχείων, ήταν η αποκάλυψη ότι ο δολοφόνος, είχε έρθει σε επαφή με τη CIA πριν από το 1963, την εποχή μεταξύ 1959 και 1962, όταν αποπειράτο να εξασφαλίσει άδεια παραμονής στην ΕΣΣΔ. Ακόμα και σήμερα, πάντως, 58 χρόνια μετά, η δολοφονία του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι παραμένει μυστήριο.

Η «δολοφονία» της Νταϊάνα

Δεν πρόλαβαν να περάσουν λίγες ώρες από το θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα, στις 31 Αυγούστου 1997, και οι θεωρίες συνομωσίας έδιναν και έπαιρναν. Όπως και με τον Κένεντι, το γεγονός ότι μια τόσο αγαπημένη και δημοφιλής προσωπικότητα πέθανε έτσι ξαφνικά προκάλεσε σοκ στον κόσμο – αλλά και καχυποψία. Ήταν όντως η κακιά η ώρα; Ή μήπως κάτι άλλο συνέβη; Σε αντίθεση με πολλές θεωρίες συνωμοσίας, ωστόσο, αυτή είχε έναν δισεκατομμυριούχο που την υποστήριξε: τον Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ, πατέρα του Ντόντι Αλ Φαγιέντ, ο οποίος σκοτώθηκε μαζί με την «θλιμμένη πριγκίπισσα» Νταϊάνα.

Ο Αλ Φαγιέντ ισχυρίστηκε ότι το ατύχημα ήταν στην πραγματικότητα δολοφονία από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, ενώ ανέφερε πως η πριγκίπισσα Νταϊάνα ήταν έγκυος και πως το όλο περιστατικό κουκουλώθηκε.

Το 2008, η βρετανική ιατροδικαστική επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Νταϊάνα και ο Αλ-Φαγιέντ πέθαναν λόγω αμέλειας του μεθυσμένου σοφέρ τους, σε συνδυασμό με την καταδίωξη των παπαράτσι, όμως οι θεωρίες συνωμοσίας για τα «πραγματικά» αίτια του θανάτου της συνεχίζουν να κάνουν θραύση στο Λονδίνο- αλλά και σε όλον τον κόσμο.

Ποια προσελήνωση;

Οι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας πιστεύουν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η NASA παραποίησαν την προσγείωση στο φεγγάρι στις 21 Ιουλίου 1969, προκειμένου να κερδίσουν τον «διαστημικό αγώνα» ενάντια στη Σοβιετική Ένωση, αφού οι Ρώσοι είχαν στείλει με επιτυχία τον πρώτο άνθρωπο στο διάστημα το 1961.

Το 2001,  μάλιστα το κανάλι Fox μετέδωσε την εκπομπή «Θεωρία Συνωμοσίας: Προσγειωθήκαμε στο Φεγγάρι;», το οποίο επανέφερε διάφορες «ασυμφωνίες» μεταξύ της επίσημης εκδοχής της προσγείωσης στο φεγγάρι και των φωτογραφιών της προσγείωσης. Βέβαια, ακόμα κι να υπήρχαν κάποια αξιόπιστα στοιχεία που έδειχναν ότι η προσγείωση στο φεγγάρι το 1969 ήταν ψέμα, οι συνομωσιολόγοι θα πρέπει επίσης να εξηγήσουν τις μεταγενέστερες αποστολές στο φεγγάρι, με τη συμμετοχή δώδεκα αστροναυτών. Επίσης, πώς πήρε η NASA πετρώματα από το φεγγάρι, χωρίς να φτάσει καν εκεί;

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v