Έντονη είναι η ανησυχία για το ενδεχόμενο οι γιορτές να οδηγήσουν σε ένα νέο κύμα της πανδημίας.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Μετά το χθεσινό μακάβριο ρεκόρ των 130 θανάτων σε 24 ώρες, κυβέρνηση και επιστήμονες ανησυχούν για την ενδεχόμενη επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία έχει ήδη «μπει» στη χώρα και δείχνει να κυριαρχεί στην Ευρώπη.
«Εάν βρούμε κρούσματα τα οποία δεν έχουν σαφές ιστορικό επαφών με ταξιδιώτες, αυτό σημαίνει ότι η Όμικρον είναι στην κοινότητα και αυτή τη στιγμή κάνει τη δουλειά της. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να έχουμε μέσα στις γιορτές τη διασπορά της Όμικρον και μέσα στον Ιανουάριο την επικράτησή της», δήλωσε μιλώντας στο MEGA ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.
«Η Όμικρον θα συνεχίσει να προκαλεί ήπιες και σοβαρές λοιμώξεις στους ανεμβολίαστους και θα είμαστε προστατευμένοι όσοι έχουμε κάνει τρεις δόσεις από την κακή έκβαση της νόσου, τη διασωλήνωση και τους θανάτους. Επειδή είναι πολύ μεταδοτική θα προκαλέσει πολλές μολύνσεις και αυτές στη συνέχεια θα δώσουν υψηλούς αριθμούς βαριάς νόσησης», πρόσθεσε.
Σχολιάζοντας την προειδοποίηση του Πολ Μπάρτον, επικεφαλής γιατρού της Moderna, ότι ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων της νέας παραλλαγής Όμικρον σε συνδυασμό με την ήδη υπάρχουσα Δέλτα αυξάνουν τον κίνδυνο για μια νέα υπερ – παραλλαγή, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ανέφερε ότι ο ιός μπορεί να εξελιχθεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και δεν χρειάζεται να μελλοντολογούμε. Εκτίμησε ότι το πιο πιθανό είναι να κατευθυνθεί ο ιός σε μια πιο μεταδοτική και πιο ήπια κατεύθυνση.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», ο καθηγητής ανέφερε πως αν η «Όμικρον» επικρατήσει στη Βρετανία θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα επικρατήσει και σε όλο τον πλανήτη. Χαρακτήρισε ακραίο τον ισχυρισμό ότι όσοι έχουν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου είναι σαν ανεμβολίαστοι λόγω της Όμικρον, και εξήγησε ότι με τις δύο δόσεις παρέχεται κάλυψη 50% με 60%.
Μάλιστα, ενόψει των εορτών κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν μεγάλες συγκεντρώσεις και πρότεινε τη διεξαγωγή τεστ rapid ή self πριν από τις συναντήσεις.
Σε παγκόσμια κλίμακα, δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις πολλών επιστημόνων για τον φετινό χειμώνα. Η επικρατούσα εκτίμηση είναι πλέον, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό «Science», ότι άλλο ένα μεγάλο παγκόσμιο πανδημικό κύμα είναι αναπόφευκτο και το κρίσιμο ερώτημα είναι πόσα βαριά περιστατικά θα φέρει.
Από την άλλη, ακόμη κι αν όντως η Όμικρον προκαλεί συνήθως λιγότερο σοβαρή νόσο από την Δέλτα, το γεγονός και μόνο ότι είναι ικανή να προκαλεί τόσα κρούσματα, ακόμη και συχνές επαναλοιμώξεις, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μια επερχόμενη νέα πίεση στα ήδη βεβαρημένα συστήματα υγείας πολλών χωρών.