Ο καθηγητής Α. Κωνσταντόπουλος απαντά στις ανησυχίες των γονιών για τον εμβολιασμό

Τα εμβόλια είναι πλήρως ασφαλή για τα παιδιά από 5 έως 11 ετών, και η δόση είναι πολύ μικρή, είπε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας.
Ο καθηγητής Α. Κωνσταντόπουλος απαντά στις ανησυχίες των γονιών για τον εμβολιασμό
Για τα εμβόλια για παιδιά ηλικίας από 5-11 ετών που αναμένονται στην Ελλάδα από τις 20 Δεκεμβρίου μίλησε ο πρόεδρος της Ελληνικής αλλά και της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος στην εκπομπή «Από τις 6» της ΕΡΤ.

Ο ομότιμος καθηγητής παιδιατρικής εξήγησε ότι τα εμβόλια είναι πλήρως ασφαλή και έχουν «ήπια συμπτωματολογία όπως ένα τοπικό πόνο για μία ημέρα». Όπως εξήγησε, πρόκειται για εμβόλιο «πολύ ελαφρότερο από των ενηλίκων καθώς η δόση έχει ελαττωθεί σε 10 μικρογραμμάρια, ενώ συγκριτικά για τους ενήλικες η πρώτη δόση του σκευάσματος της Pfizer αντιστοιχεί σε 30 μικρογραμμάρια και σε 100 μικρογραμμάρια της Moderna».

«Αρχίζουν και νοσούν όπως βλέπουμε τα παιδιά, αφού δεν εμβολιάστηκαν οι ενήλικες πάνω των 60 ετών. Έτσι δεν θα αναγκαζόμασταν να συστήσουμε εμβόλιο για παιδιά 5-11 ετών αλλά θα λέγαμε να αυτοπεριοριστούν, να μείνουν και να νοσήσουν», τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

«Αν πάμε Απρίλιο – Μάρτιο θα είναι αργά», πρόσθεσε ο καθηγητής, εξηγώντας ότι η παραλαβή των εμβολίων στις 20 Δεκεμβρίου, σημαίνει έναρξη εμβολιασμών 20 ημέρες μετά και άλλες 15 για την αποτελεσματικότητα, οπότε φθάνουμε μέσα Φεβρουαρίου.

Καμία αντένδειξη δεν υπάρχει για παράλληλη ήψη του εμβολίου κατά της γρίπης, πρόσθεσε ο καθηγητής, σημειώνοντας πως «οι ιώσεις μας είχαν ξεχάσει τα δύο τελευταία χρόνια», πράγμα που σημαίνει ότι τα παιδιά είναι τώρα πιο ευαίσθητα, «σαν να πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο».

Ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε και πάλι ότι, παράλληλα με τον εμβολιασμό, τα υπόλοιπα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, όπως η μάσκα και ο τακτικός αερισμός των σχολείων, παραμένουν πολύ σημαντικά. Εξέφρασε, μάλιστα, την ανησυχία του για ένα «νησί όπου η μισή σχολική τάξη έχει παιδιά χωρίς μάσκα εξαιτίας των γονέων».

Τέλος, σχετικά με τη μετάλλαξη «Όμικρον» ο καθηγητής επισήμανε ότι «μέχρι να αποδειχθεί η αυξημένη μεταδοτικότητα οφείλουμε να μην αφήνουμε έδαφος στον ιο να βρίσκει «απροστάτευτους, δηλαδή προέχει ο εμβολιασμός».

Πηγή: ΕΡΤ 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v