Το 66% των Ελλήνων λέει ναι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό

«Ναι» στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με κόσμο δηλώνει η πλειονότητα των πολιτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse.
Το 66% των Ελλήνων λέει ναι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Ειδικότερα στην ερώτηση «κατά την άποψή σας θα ήταν καλό να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό σε κάποιες ομάδες εργαζομένων, που έρχονται σε με πολύ κόσμο όπως για παράδειγμα όσοι εργάζονται στην εκπαίδευση, την εστίαση, τα μέσα μεταφοράς κλπ.», το 52% απαντά «σίγουρα ναι» και το 14% «μάλλον ναι», σύνολο 66%, ενώ μόλις το 6% λέει «μάλλον όχι» και 14% «σίγουρα όχι», σύνολο 20%. Ποσοστό 14% δήλωσε ότι «δε γνωρίζει/δεν απαντά».



Κατά την ανάλυση του δείγματος της απάντησης ανά κλάδο απασχόλησης υπέρ της υποχρεωτικότητας προέκυψαν τα εξής στοιχεία: τάσσονται υπέρ οι συνταξιούχοι σε ποσοστό 78%, ακολουθούν οι ασχολούμενοι με τα οικιακά με 65%, οι επιχειρηματίες/επαγγελματίες με 62%, οι άνεργοι και ο ιδιωτικός τομέας με 59%, ενώ ο δημόσιος τομέας λέει «σίγουρα ή μάλλον ναι» κατά 57%.



«Ναι» στον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε αυτές τις κατηγορίες εργαζομένων απαντούν σε ποσοστό 83% οι ψηφοφόροι του Κινήματος Αλλαγής και ακολουθούν της ΝΔ με 77%, του ΣΥΡΙΖΑ με 63%, του ΚΚΕ% με 59%, του ΜΕΡΑ25 με 53% και της Ελληνικής Λύσης με 49%.



Στην ερώτηση: «Κατά την άποψή σας, θα ήταν καλό να εφαρμοστούν επιπλέον περιοριστικά μέτρα σε όσους δεν έχουν κάνει καμία δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό», οι ερωτηθέντες απαντούν κατά πλειοψηφία «σίγουρα ναι» και «μάλλον ναι». Συγκεκριμένα, το 44% του δείγματος απαντά «σίγουρα ναι» και το 12% «μάλλον ναι», ενώ το 30% των ερωτηθέντων απαντά αρνητικά - το 12% «μάλλον όχι» και το 18% «σίγουρα όχι». Το 14% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.



Ανά ηλικιακή ομάδα στην ίδια ερώτηση, υπέρ των επιπλέον περιοριστικών μέτρων στους ανεμβολίαστους τάσσεται το 40% στους 17-29 ετών, στους 30-44 το 48%, στους 45-59 το 57%, στους 60 και άνω το 72%.



Σχετικά με την κομματική τους ταυτότητα, για μια ακόμα φορά οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ τάσσονται υπέρ της λήψης επιπλέον μέτρων στους ανεμβολίαστους σε ποσοστό 77% κι έπονται οι ψηφοφόροι της ΝΔ με 73%. Ακολουθούν με 46% οι υποστηρικτές της Ελληνικής Λύσης, του ΣΥΡΙΖΑ με 45%, του ΚΚΕ με 44% και του Μέρα25 με 43%.



Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, όσοι απάντησαν ότι δεν έχουν κάνει καμία δόση του εμβολίου και δεν σκοπεύουν να το κάνουν, δήλωσαν κατά 48% ότι «τίποτα» δεν θα τους πείσει να εμβολιαστεί, σχετικά με το «ποιος από τους παρακάτω τρόπους μπορεί –ίσως- να σας πείσει περισσότερο να εμβολιαστείτε». Στην ίδια ερώτηση, το 25% απαντά ότι ίσως πειστούν με περισσότερη ενημέρωση από γιατρούς/επιστήμονες, ένα ποσοστό 3% δηλώνει «να το προτείνουν ιστοσελίδες και μέσα που εμπιστεύονται» άλλο 3% δηλώνει «τα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους. Ένα 2% απαντά «η επιδείνωση των δεικτών της επιδημίας», άλλο 2% «να το προτείνουν συγγενείς και φίλοι που εμπιστεύονται», ενώ ένα άλλο 2% «να το προτείνουν άνθρωποι της  θρησκείας που εμπιστεύονται, ενώ το 1% αναφέρει «να είναι υποχρεωτικό στην εργασία μου».

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v