Οι ομοιότητες μεταξύ Χριστιανισμού και Ισλάμ που δε γνώριζες

Ενώ υπάρχει η εντύπωση πως ο χριστιανισμός και ο μουσουλμανισμός είναι έννοιες αντίθετες, ωστόσο μελέτες δείχνουν ότι οι διαφορές είναι λιγότερες από ό,τι νομίζουμε.
Οι ομοιότητες μεταξύ Χριστιανισμού και Ισλάμ που δε γνώριζες

Ο Χριστιανισμός και το Ισλάμ είναι οι δύο μεγαλύτερες θρησκείες στον κόσμο, με 2,6 δισεκατομμύρια και 2,0 δισεκατομμύρια πιστούς αντίστοιχα. Και οι δύο θρησκείες είναι Αβρααμικές* και μονοθεϊστικές, με καταγωγή από τη Μέση Ανατολή και τον Ιουδαϊσμό. Ο Ιουδαϊσμός εμφανίστηκε την πρώτη και τη δεύτερη χιλιετία π.Χ. στην περιοχή του σημερινού Ισραήλ και της Ιουδαίας, όταν γράφτηκε η Εβραϊκή Βίβλος, ενώ 1.500 χρόνια αργότερα οι πιστοί του Ιησού από τη Ναζαρέτ, δημιούργησαν τη θρησκεία του Χριστιανισμού, η οποία στηρίζεται κυρίως στα βιβλία της Καινής Διαθήκης. 

Το Ισλάμ ιδρύθηκε από τον Μωάμεθ τον 7ο αιώνα μ.Χ., πάνω στις διδαχές του Κορανίου, το οποίο κάνει συχνά αναφορές στα πρόσωπα του Μωυσή, του Δαβίδ και του Ιησού. Μοιραία λοιπόν, ο Χριστιανισμός και το Ισλάμ έχουν κάποια κοινά.

Η Βίβλος

Παραδόξως οι μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι η Βίβλος είναι προϊόν ιερής γραφής, στον βαθμό που μεταφράζεται σωστά και δεν έρχεται σε αντίθεση με το Κοράνι.

Εντολές

Οι πιστοί και των δύο θρησκειών πιστεύουν σε συγκεκριμένους κανόνες (εντολές) οι οποίοι έχουν παραδοθεί από τον Θεό για όλους τους ανθρώπους. Το Ισλάμ παρέλαβε από τον Μωάμεθ, τους Πέντε Πυλώνες, ενώ οι Χριστιανοί υιοθέτησαν τις Δέκα Εντολές, όπως παραδόθηκαν από τον θεό στον Μωυσή, σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη.

Ο αρχάγγελος Γαβριήλ

Ο άγγελος Γαβριήλ (Jibrīl στα αραβικά), που αναφέρεται και στις δύο θρησκείες και αναφέρεται σαν αγγελιοφόρος άγγελος. Το μήνυμα που μεταδόθηκε είναι κοινό: υπάρχει μόνο ένας αληθινός Θεός, και οι δύο θρησκείες πιστεύουν ότι αυτός ο ένας Θεός ήταν ο δημιουργός του κόσμου και θα είναι αυτός που θα κρίνει όλη την ανθρωπότητα μετά το θάνατό τους. Τότε, αυτός ο Θεός θα αποφασίσει αν το άτομο ανήκει στον Παράδεισο ή την Κόλαση.

Κόλαση και Παράδεισος

Μουσουλμάνοι και χριστιανοί πιστεύουν ότι η κόλαση και ο παράδεισος είναι πραγματικοί τόποι. Στην ισλαμική πίστη πιστεύεται ότι ο Θεός θα κρίνει την ανθρωπότητα, κάτι που ισχύει και στον Χριστιανισμό στο εδάφιο προς Εβραίους 10:30: «Ο Κύριος θα κρίνει τον λαό του». Και στις δύο θρησκείες, οι πράξεις των ανθρώπων καθορίζουν το αν θα καταλήξει ο πιστός στον παράδεισο ή στην κόλαση. 

Η συγχώρεση

Μια άλλη ομοιότητα μεταξύ του Ισλάμ και του Χριστιανισμού είναι η ιδέα της συγχώρεσης. Το Ισλάμ, όπως και ο χριστιανισμός, διδάσκει ότι ο Θεός είναι πάντα έτοιμος να συγχωρήσει το άτομο και να το επαναφέρει στην αναμάρτητη κατάσταση από την οποία ξεκίνησε. 

Η παρθενογένεση

Το Κοράνι υποστηρίζει τη γέννηση του Χριστού από την παρθένο Μαρία (Maryam, συγκεκριμένα), όπως και ο χριστιανισμός, αλλά δεν υιοθετεί την ιδέα ότι ο Χριστός αναστήθηκε. Το Κοράνι προτείνει αντ' αυτού ότι η Παναγία γέννησε έναν προφήτη, ο οποίος ήταν απαλλαγμένος από την έμφυτη αμαρτία.

Σατανάς

Τόσο οι Μουσουλμάνοι όσο και οι Χριστιανοί πιστεύουν ότι ο Σατανάς είναι πραγματικός και αποτελεί «την πηγή του κακού», καθώς προσπαθεί να προσηλυτίσει ανθρώπους και να τους απομακρύνει από τον δρόμο του ενός και πραγματικού θεού.

Κρίση

Και οι δύο θρησκείες πιστεύουν στην ημέρα της κρίσης και πως όλοι οι άνθρωποι κάποια στιγμή θα κριθούν για τις πράξεις τους και τον τρόπο που έζησαν τη ζωή τους.

Οικογένεια

Η οικογένεια είναι θεμελιώδες στοιχείο τόσο της χριστιανικής όσο και της μουσουλμανικής ζωής. Και οι δύο λαοί πιστεύουν ότι η οικογένεια έχει κρίσιμο αντίκτυπο στην κοινωνία.

Με πληροφορίες από ukessays.com

* Αβρααμικές θρησκείες είναι αυτές που συνδυάζουν τον μονοθεϊσμό με την ηθική που αναγνωρίζει τη θέση του κακού στον κόσµο και την άποψη ότι ο Θεός είναι σωτήρας των ανθρώπων. Πηγή: auth.gr

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v