Μητσοτάκης: Επίδομα 250€ σε χαμηλοσυνταξιούχους

Μέτρα στήριξης ενάντια στο κύμα ακρίβειας ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή. Τι είπε για χαμηλοσυνταξιούχους, υγειονομικούς και ΑμεΑ.
Μητσοτάκης: Επίδομα 250€ σε χαμηλοσυνταξιούχους
Η Ελλάδα έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τον πληθωρισμό είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή για τις αυξήσεις των τιμών, και ανακοινώνοντας μέτρα στήριξης σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε είναι τα εξής:

1. Όπως συνέβη το 2020, 100.000 περίπου ενεργοί υγειονομικοί θα ενισχυθούν με έκτακτη καταβολή μισού μισθού. Ένα ποσό περίπου 900 ευρώ, κατά μέσο όρο, θα τους αποδοθεί μέσα στο Δεκέμβριο.

2. Όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι της χώρας θα λάβουν ένα βοήθημα 250 ευρώ, προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειάς τους. Έτσι 800.000 πολίτες θα δουν μεγαλύτερη την επόμενη σύνταξή τους.

3. Το ίδιο επίδομα θα δοθεί και σε 173.000 συμπολίτες μας με αναπηρία. Πρόκειται για τους δικαιούχους του Οργανισμού Πρόνοιας και Αλληλεγγύης.

Στην ομιλία του, ο Πρωθυπουργός είπε πως «πράγματι υπάρχει μια παγκόσμια κρίση τιμών», και συνέχισε: «Η αυξημένη ζήτηση μετά την πανδημία ανέβασε τις τιμές και αυτές αλυσιδωτά τον πληθωρισμό. Γι’ αυτούς, αλλά όχι μόνο γι’ αυτούς τους λόγους αυξήθηκαν οι τιμές της ενέργειας. Οι περισσότεροι κεντρικοί τραπεζίτες πιστεύουν ότι το φαινόμενο θα είναι πρόσκαιρο».

Παραδέχτηκε ωστόσο, ότι υπάρχει και διαφορετική άποψη που σχετίζει το φαινόμενο με την χαλαρή νομισματική πολιτική, και κατά συνέπεια μπορεί να έχει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά. Επεσήμανε δε ότι η ΕΚΤ πιστεύει ότι η κατάσταση αυτή θα είναι παροδική, και τη θέση αυτή ασπάζεται η ελληνική κυβέρνηση.

Υπό αυτό το πρίσμα αποκλιμάκωση αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο του 2022, εκτίμησε. Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός είπε πως «είναι πολύ εύκολο να μην έχουμε μια ακριβή αίσθηση της εικόνας στην αγορά, όμως η Ελλάδα έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη ως προς τον πληθωρισμό τον Οκτώβριο, με τον ευρωπαϊκό μ.ο. στο 4,1% και την Ελλάδα στο 2,8%. Γι’ αυτό και το καλάθι των βασικών προϊόντων είναι αναλογικά φθηνότερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Ανάφερε ενδεικτικά ότι στα τρόφιμα η αύξηση σε μηνιαία βάση είναι 0,1% στην Ελλάδα. Χαρακτήρισε ως γενεσιουργό αιτία των αυξήσεων «πρωτίστως τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας. Είναι αποτέλεσμα μιας βασικής στρέβλωσης που δημιουργήθηκε στην αγορά του φυσικού αερίου και επηρέασε δομικά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».

Κάντε κλικ εδώ και διαβάστε τη συνέχεια στο Euro2day.gr
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v