Λοκντάουν για ανεμβολίαστους από σήμερα στην Αυστρία

Μόνο για δουλειά και φαρμακείο ή σούπερ μάρκετ θα μπορούν να πηγαίνουν οι ανεμβολίαστοι από σήμερα στην Αυστρία, αλλά και στο Βερολίνο.
Λοκντάουν για ανεμβολίαστους από σήμερα στην Αυστρία
Καθώς το τέταρτο κύμα κορωνοϊού σαρώνει την Ευρώπη, ο χορός των λοκντάουν ανοίγει ξανά, με την Αυστρία να γίνεται σήμερα η πρώτη χώρα που επιβάλλει αυστηρό λοκντάουν σε όλους τους ανεμβολίαστους πολίτες της.

Με εμβολιασμένο μόλις το 65% του πληθυσμού της, η Αυστρία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στη Δυτική Ευρώπη. Καθώς το σύστημα υγείας της χώρας δέχεται σημαντικές πιέσεις από την αύξηση κρουσμάτων και διασωληνώσεων που καταγράφεται και εκεί όπως και παντού στην Ευρώπη, ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ δήλωσε πως «πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού. Είναι αδιάντροπα χαμηλά».

Ο Σάλενμπεργκ ανακοίνωσε το νέο μέτρο σε συνέντευξη τύπου, μετά από βιντεοδιάσκεψη με τους κυβερνήτες εννέα επαρχιών της Αυστρίας.

Το λοκντάουν της Αυστρίας, που τίθεται σε ισχύ από σήμερα και μέχρι τις 24 Νοεμβρίου (αν και φαίνεται πιθανό να παραταθεί) προβλέπει ότι οι ανεμβολίαστοι πολίτες μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι μόνο για να πάνε στη δουλειά τους, να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης –φαρμακείο και σούπερ μάρκετ– και να ασκηθούν σε εξωτερικό χώρο.

Τα πρόστιμα για παραβίαση του λοκντάουν είναι τσουχτερά, στα 500€ ανά παράβαση, ενώ για όποιον αρνηθεί τον έλεγχο το πρόστιμο θα ανέρχεται στα 1.450€.

Οι περιορισμοί ισχύουν για όλους τους ανεμβολίαστους άνω των 12 ετών, ενώ από σήμερα στην Αυστρία εμβολιάζονται και παιδιά από 5 έως 11 ετών.

Τα σχολεία πάντως θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά, με την υποχρέωση για διενέργεια τριών διαγνωστικών τεστ εβδομαδιαίως, ένα εκ των οποίων πρέπει να είναι μοριακό –ακόμη και για εμβολιασμένους και νοσήσαντες.

Παράλληλα, από σήμερα και μέχρι τις 28 Νοεμβρίου σε λοκντάουν βρίσκονται οι ανεμβολίαστοι και στο Βερολίνο, χωρίς πρόσβαση σε χώρους εστίασης, αθλητικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, γυμναστήρια, κομμωτήρια και ινστιτούτα αισθητικής, ζωολογικούς και βοτανικούς κήπους.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v