Καταγγελίες ΠΟΕΔΗΝ: Εισαγωγή ασθενών με ηλικιακά κριτήρια στις ΜΕΘ (βίντεο)

Καμία κλίνη ΜΕΘ δεν υπάρχει ελεύθερη σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ γίνονται εισαγωγές με κριτήριο την ηλικία.
Καταγγελίες ΠΟΕΔΗΝ: Εισαγωγή ασθενών με ηλικιακά κριτήρια στις ΜΕΘ (βίντεο)
«Αν έχεις έναν 80χρονο και έναν 40χρονο, ποιον θα βάλεις στη ΜΕΘ αν έχεις ένα κρεβάτι;»

Έτσι περιγράφει την τραγική κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ της Βορείου Ελλάδας, αλλά και σε όλη τη χώρα ο πρόεδρος της της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος.

«Οι συνάδελφοι πραγματικά τρέχουν και δεν φτάνουν. Είναι δύο ή τρεις νοσηλευτές για κλινικές κορονοϊού 30 και 40 ασθενών. Φοράνε τις στολές υψηλής προστασίας και για οκτώ ώρες δεν τη βγάζουν για να πάνε τουαλέτα. Αυτό δεν συνέβαινε τον περασμένο χειμώνα γιατί δυστυχώς οι 7.000 συνάδελφοι που τέθηκαν σε αναστολή δεν αναπληρώθηκαν», τόνισε μιλώντας το Open.

Ο κ. Γιαννάκος μίλησε και στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, όπου υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα λειτουργούν 536 κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με κορονοϊό, ενώ τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο λειτουργούσαν 973.

«Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη έχουμε αρκετούς διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Και στην Αττική ζοριζόμαστε», σημείωσε αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι σήμερα το πρωί υπήρχαν μόνο 17 κενές ΜΕΘ κορονοϊού στην πρωτεύουσα.

«Ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων με κορονοϊό που πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ είναι 80 ετών και στις ΜΕΘ είναι 64 ετών», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Μ. Γιαννάκο, οι γιατροί έχουν φτάσει στο σημείο να αναγκάζονται να κάνουν επιλογή με ηλικιακά κριτήρια για το ποιος ασθενής θα μπει στη ΜΕΘ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v