Σαρηγιάννης: Θα φτάσουμε τους 100 νεκρούς την ημέρα

Σε εφιάλτη εξελίσσεται το τέταρτο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα, με τις προβλέψεις των ειδικών να κρούουν για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου.
Σαρηγιάννης: Θα φτάσουμε τους 100 νεκρούς την ημέρα
«Αν θέλουμε να κάνουμε Χριστούγεννα όλοι μαζί πρέπει να εμβολιαστούμε τώρα. Δυστυχώς το παράθυρο του χρόνου κλείνει» δήλωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο Mega για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα.

Μετά και την χτεσινή ανακοίνωση των 8.613 κρουσμάτων, που έφερε την Ελλάδα στην έκτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης όσον αφορά τον αριθμό νέων κρουσμάτων, η εικόνα της πανδημίας στην χώρα είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.

Σχετικά με την απότομη αύξηση, ο καθηγητής είπε πως είναι απόλυτα φυσιολογική: «Είναι μια συνέχεια της αυξητικής πορείας, καθώς τα μέτρα ελήφθησαν το Σάββατο, οπότε ουσιαστικά η επίδραση τους θα φανεί από τις 16 του μήνα και έπειτα».

Ιδιαίτερα απαισιόδοξος φάνηκε ως προς τον αριθμό των νεκρών, οι οποίοι όπως είπε θα συνεχίσουν να αυξάνονται. «Είναι σε αυξητική πορεία και μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε φτάσει κοντά στους 100 θανάτους την ημέρα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα σενάρια που κάνουν λόγο για 3.000 νεκρούς αυτό το δίμηνο, ο κ. Σαρηγιάννης απάντησε πως ο συγκεκριμένος υπολογισμός «είναι συντηρητικός. Μπορούμε να φτάσουμε τους 4.000 νεκρούς».

Πρόταση-βόμβα από Νίκο Καπραβέλο

Κατεπείγουσα έκκληση απευθύνει από την πλευρά του στην κυβέρνηση ο διευθυντής Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος, τονίζοντας την ανάγκη για ριζικές λύσεις, καθώς η κατάσταση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας είναι δραματική.

«Να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα στην ανθρώπινη δραστηριότητα, να περιοριστεί η κινητικότητα των ανεμβολίαστων, να μην μπορούν να μπουν πουθενά. Αν δε θέλουμε να δούμε ανθρώπους να νοσηλεύονται στα πάρκινγκ των νοσοκομείων, δεν υπάρχει άλλη λύση. Θα γίνει επέκταση, θα γίνουν ολόκληρα νοσοκομεία Covid, σε βάρος των υπολοίπων νοσημάτων. Αυτό είναι ανήθικο», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, την Τρίτη 9 Νοεμβρίου 73 άνθρωποι νοσηλεύονταν σε κοινό θάλαμο νοσηλείας ή ράντζο περιμένοντας προκειμένου να μπουν σε ΜΕΘ, ενώ υπάρχει κόσμος στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ από την 1η Νοεμβρίου.

«Δεν μπορούμε να προσφέρουμε την ίδια φροντίδα εκτός ΜΕΘ. Οι υγειονομικές ανάγκες αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγαλύτερες από τις δυνατότητες που έχει το σύστημα υγείας. Το φωνάζαμε από τον Αύγουστο, αυξήσαμε τη διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ, βλέπαμε το κακό να έρχεται και είχαμε προειδοποιήσει», δήλωσε ο κ. Καπραβέλος.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v