Ο αρχαιότερος δρόμος της Ευρώπης βρίσκεται (φυσικά) στην Αθήνα

Ένα από τα πιο τουριστικά σοκάκια της Αθήνας, ηλικίας περίπου 2.500 ετών θεωρείται το παλαιότερο σε όλη την Ευρώπη.
Ο αρχαιότερος δρόμος της Ευρώπης βρίσκεται (φυσικά) στην Αθήνα
Η Πλάκα, μία ανάσα από την Ακρόπολη, είναι από τις λιγοστές συνοικίες της πρωτεύουσας η οποία κατοικείτο αδιάκοπα από την αρχαιότητα. Επομένως, όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, πρόκειται για περιοχή γεμάτη ιστορικές αναφορές. Μάλιστα, την έκτασή της διασχίζει και ο αρχαιότερος δρόμος, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Δεν είναι άλλη από την οδό Τριπόδων, η οποία με διατηρημένη την ονομασία της εδώ και 25 αιώνες, αναφέρεται στο βιβλίο με τα ελληνικά ρεκόρ Γκίνες, ως ο μακροβιότερος δρόμος της πόλης.

Κάποτε ήταν από τους φαρδύτερους δρόμους της αρχαίας Αθήνας, με πλάτος έξι μέτρα. Ήταν ο δρόμος του Θεάτρου και των Καλών Τεχνών. Ο πιο σύντομος δρόμος, που οδηγούσε κατευθείαν από το Θέατρο στην Αγορά.

Πώς πήρε το όνομά της η οδός Τριπόδων;

Πήρε το όνομά της από τους χάλκινους τρίποδες που τοποθετούνταν κατά μήκος της. «Έστι δε οδός από του πρυτανείου καλουμένη Τρίποδες∙ αφ’ ου καλούσι το χωρίον, ναοί όσον ες τούτο μεγάλοι και σφισιν εφεστήκασι τρίποδες, χαλκοί», αναφέρει ο Παυσανίας στο «Ελλάδος Περιήγησις». Τα τρίποδα ήταν τα έπαθλα που δίνονταν στους χορηγούς της καλύτερης θεατρικής παράστασης που ανέβαινε κάθε φορά στην χρονιά στο θέατρο του Διονύσου και αφιερώνονταν συχνά στον θεό Απόλλωνα. Ένα από αυτά, το μνημείο του Λυσικράτη, επιβίωσε ως τις μέρες μας.

Πώς πήραν το ονόματά τους οι δρόμοι της Πλάκας

H οδός Τριπόδων στην Πλάκα

Ένα μεγάλο τμήμα της σημερινής οδού Τριπόδων αποτελεί συνέχεια της αρχαίας αυτής οδού. Σίγουρα σε κάποια βόλτα σου στην Πλάκα τον έχεις διασχίσει κι εσύ τον συγκεκριμένο δρόμο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v