Δήμος Διονύσου: Απευθείας αναθέσεις, σαθρές υποδομές, αρνητικές εξελίξεις με το λατομείο

Στον απόηχο «Μήδειας» και πυρκαγιών, θυελλώδεις είναι οι εξελίξεις στον Διόνυσο, ενώ η μάχη ενάντια στη δημιουργία νέου λατομείου εντός ορίων του Δήμου, φαίνεται να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο!
Δήμος Διονύσου: Απευθείας αναθέσεις, σαθρές υποδομές, αρνητικές εξελίξεις με το λατομείο

του Νικ΄όλα Γεωργιακώδη

Αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ σε ημέτερους, αποζημιώσεις που… ακόμα έρχονται, αντλιοστάσια χωρίς γεννήτριες, αμφισβητούμενο σχεδιασμό αντιμετώπισης έκτακτων καιρικών φαινομένων, καταγγέλλει η δημοτική αντιπολίτευση στον πολυτάραχο Δήμο Διονύσου. Σε εξέλιξη είναι άλλωστε «πόλεμος ανακοινώσεων» με σοβαρές κατηγορίες για μεθοδεύσεις, προσωπικές ατζέντες, αβελτηρία και αναποτελεσματικότητα.

Το βέβαιον πάντως είναι ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση βάλει εναντίον του Δημάρχου Γιάννη Καλαφατέλη, σε βαθμό που αρκετές από τις ενέργειες συνυπογράφονται από τις τρεις μεγαλύτερες παρατάξεις της «μειοψηφίας» που στην πραγματικότητα αποτελούν την πλειοψηφία και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Φευ, οι σημαντικότερες ίσως αποφάσεις λαμβάνονται στο Δήμο από την οικονομική επιτροπή, όπου η διοικούσα παράταξη έχει - εκ του νόμου- την πλειοψηφία.

Μετά τη «Μήδεια» … τι;

Οι υλικές απώλειες, η ταλαιπωρία και η αίσθηση φόβου που έζησαν το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές οι κάτοικοι του Δήμου, αφού προηγουμένως είχαν «καταψυχθεί», μείνει χωρίς ρεύμα και νερό, συχνά και χωρίς οδό διαφυγής, στην κακοκαιρία του χειμώνα, άφησε τα σημάδια της στους δημότες, που διαπιστώνουν έκπληκτοι ότι είναι σαν να ζουν στην «άγρια Δύση» κι όχι σε ένα από τα ακριβότερα προάστια της Αθήνας.

Σε ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση το καλοκαίρι, οι κ. Τεύκρος Παντελόγλου και Παναγιώτης Πανάγος, εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για το γεγονός ότι πέντε μήνες μετά την επέλαση της «Μήδειας», η δημοτική αρχή αποδεικνύεται πλήρως αναποτελεσματική και συνεχίζει να πορεύεται χωρίς συγκεκριμένο και εγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης ακραίων καιρικών φαινομένων, χωρίς σχεδιασμό και προγραμματισμό διαχείρισης των πόρων που της δίνονται, αλλά και χωρίς το αναγκαίο προσωπικό για τη στελέχωση των συναρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου.

Όπως αναφέρουν, η καλοκαιρινή πυρκαγιά ανέδειξε το αδιέξοδο της πολιτικής «βλέποντας και κάνοντας», της αλαζονείας και της έπαρσης της εξουσίας της δημοτικής αρχής, η οποία εξυπηρετεί «ημέτερους» με απευθείας αναθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και χωρίς το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Διάσπαρτες πυριτιδαποθήκες από συγκεντρωμένα ξερόκλαδα που δεν περισυλλέγονται, ακαθάριστοι δημόσιοι και ιδιωτικοί χώροι που γειτνιάζουν με το αστικό και περιαστικό πράσινο, σπασμένα πεύκα σε κεντρικούς οδικούς άξονες και κορμοί δέντρων εντός κατοικημένων ιδιοκτησιών είναι μερικές από τις εικόνες που προκαλούν ανησυχία και δίνουν την εντύπωση πως η δημοτική αρχή αγνοεί τι σημαίνει πρόληψη.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εύπολις» κ. Κωστής Κουριδάκης, με αφορμή τον ερχομό του «Μπάλλου» ο οποίος δεν είχε σημαντικές συνέπειες για τον Δήμο, εξαίρει την… τύχη και τονίζει πως οι κακοτεχνίες, και ο παιδαριώδης τρόπος με τον οποίο στήθηκαν τα …«κορμοδέματα» με πεταμένους «χύμα στο κύμα» κορμούς δέντρων, έδειξαν, για άλλη μια φορά, την παροιμιώδη προχειρότητα στη λειτουργία της Δημοτικής Αρχής.

Οι φωτογραφίες που ανέβασε στην σελίδα της παράταξης, καταδεικνύουν τον ερασιτεχνισμό με τον οποίο η Δημοτική Αρχή «λαμβάνει μέτρα», όπως λέει, και αποκαλύπτουν την κρισιμότητα της έκτακτης κατάστασης στην οποία εδώ και μήνες έχει περιέλθει ο δήμος Διονύσου.



«Ασφαλώς και δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία το κατεπείγον των αντιπλημμυρικών έργων, ούτε για τις απευθείας αναθέσεις (εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στους γνωστούς  και …μη εξαιρετέους), ούτε για αυτή την προχειρότητα», τονίζει χαρακτηριστικά, ενώ προσθέτει πως ο χειμώνας έρχεται και είναι ακόμα νωπές οι συνέπειες της «Μήδειας» για τις οποίες δεν φαίνεται να έχει γίνει, σχεδόν, τίποτα: ακόμα υπάρχουν καλώδια ανάμεσα στα δένδρα, ακόμα τα αντλιοστάσια παραμένουν χωρίς γεννήτριες.

Η απάντηση του Δημάρχου ήρθε με ανώνυμους υπαινιγμούς…

Σε υψηλούς τόνους ήρθε η απάντηση του Δημάρχου κ. Γιάννη Καλαφατέλη, ο οποίος τόνισε πως οι πρόσφατες ισχυρές βροχοπτώσεις πέρασαν χωρίς σημαντικές συνέπειες και ζημιές στην περιοχή και πως τα προγράμματα αντιπλημμυρικής προστασίας εξελίσσονται κανονικά, ενώ οι καθαρισμοί των φρεατίων είναι συνεχείς και επαναλαμβανόμενοι. Στη συνέχεια κατηγόρησε τον κ. Κουριδάκη ότι ανήκει σε εκείνους που επέλεξαν να επενδύσουν σε μια καταστροφή που δεν ήρθε, κι ότι κατέγραψε εικόνες επιλεκτικά, κάνοντας και υπαινιγμούς ότι ο επικεφαλής της αντιπολιτευόμενης παράταξης προσέφερε σε κάποιους «υπηρεσίες», χωρίς όμως να κατονομάσει οτιδήποτε.

… και έφερε πλημμύρα ανακοινώσεων

Απαντώντας στο Δελτίο Τύπου της Δύναμης Ευθύνης, ο κ. Κουριδάκης δήλωσε μεταξύ άλλων:  

«Όσα στηλιτεύω με τις θέσεις και τις φωτογραφίες μου, αποκαλυπτικές της αλήθειας, δεν εκπορεύονται από κάποια ανάγκη να κτίσω ‘πολιτική καριέρα’, σε αντίθεση με τον εξ επαγγέλματος Δήμαρχο Διονύσου. Είναι απολύτως κατανοητή η αντίδραση εκείνων που εμπλέκονται και …διαπλέκονται στα κοινά, δήθεν ‘για το καλό μας’. Πάντα στο μυαλό και στην καθημερινή πρακτική τους κυριαρχεί το προσωπικό, παραταξιακό ή όποιο άλλο συμφέρον.

Σε σχολιασμό της ίδιας ανακοίνωσης, προχώρησε μετά από τον κ. Κουριδάκη, και ο Δ. Αλεξανδρής, δημοτικός σύμβουλος του Εύπολις, κατηγορώντας τον Δήμαρχο πως με πρόφαση τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την κήρυξη του Δήμου  μας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης,  έχει σκορπίσει, μέχρι στιγμής, σε «απευθείας αναθέσεις σε φίλους και κουμπάρους  πάνω από 3.500.000€», προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κυκλοφορεί στα καφενεία πως οι φίλοι και οι κουμπάροι θα δίνουν στα παιδιά και στα εγγόνια τους τα ονόματα Μήδεια – Ιόλαος- Αθηνά,  ενώ, ο …εθνικός τους χορός θα είναι ο Μπάλλος!».

Φωτογραφία: Ο Δήμαρχος Διονύσου, Γ. Καλαφατέλης  

«Μια Διοίκηση ενός Δημάρχου, που, αν σκεφτόταν τα συμφέροντα του Δήμου, θα μπορούσε με το 1/3 των χρημάτων που έχουν ξοδευτεί, να έχει προμηθευτεί  μηχανήματα-φορτηγά και άλλον εξοπλισμό απολύτως απαραίτητο. Θα μπορούσε, επίσης, να έχει προσληφθεί το ανάλογο προσωπικό, που, αφενός θα αντιμετώπιζε με τον καλύτερο τρόπο τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αφετέρου  θα έμενε ο μηχανολογικός εξοπλισμός στον Δήμο προς αντιμετώπιση επόμενων ακραίων καιρικών φαινομένων, δεδομένου ότι με την κλιματική κρίση τα φαινόμενα αυτά θα είναι πολύ συχνά και σε βάθος χρόνου», συνεχίζει ο κ. Αλεξανδρής και αναρωτιέται για το τι θα μείνει στον Δήμο Διονύσου από τα 3.500.000,00€  και πάνω που θα ξοδευτούν.

Στο ίδιο τεταμένο κλίμα, ήρθε και πριν από μερικές ημέρες κοινή πλέον ανακοίνωση των παρατάξεων της μειοψηφίας, οι οποίες σύσσωμες κατηγορούν τη Διοίκηση του Δήμου για συναισθηματικές πομφόλυγες, ψευδαισθήσεις, κούφιες υποσχέσεις προς τους δημότες, νοσηρό κλίμα απευθείας αναθέσεων και παραπληροφόρηση.

Στην ανακοίνωσή τους, οι παρατάξεις Ανοιχτοί Ορίζοντες, Εύπολις και Μαζί για τον Διόνυσο, στηλιτεύουν μεταξύ άλλων τη συνέχιση του ίδιου «νοσηρού κλίματος των απευθείας αναθέσεων εκατομμυρίων ευρώ σε ημέτερους», η οποία πραγματοποιείται «χωρίς ούτε μία σκέψη για λογοδοσία στην Αντιπολίτευση, με την πρόφαση του κατεπείγοντος», την παραπληροφόρηση με τη διαστρέβλωση όσων συζητούνται στα Δημοτικά Συμβούλια, την κοροϊδία στους πληγέντες από τη «Μήδεια» με τις αποζημίωσεις που… ακόμα έρχονται, και το «ράβε-ξήλωνε» του τεχνικού προγράμματος με έργα μεταξύ τους ασύνδετα και με προσθαφαιρέσεις εξυπηρέτησης ημετέρων.



Έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις στο θέμα των λατομείων

Την ίδια στιγμή, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες αλλά όχι θετικές, όσον αφορά την επαναλειτουργία των λατομείων στην περιοχή Ραπεντώσα του Δήμου, ζήτημα το οποίο ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και έφτασε προ μηνών μέχρι τη Βουλή. 

Τον Ιούνιο, έγινε γνωστό ότι απορρίφθηκε ως εκπρόθεσμη η ειδική διοικητική προσφυγή που άσκησε ο Δήμος κατά των αποφάσεων του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που παρέχουν την άδεια στην εταιρεία Μεγαλιθική, να πραγματοποιήσει εξορύξεις για μάρμαρο.

Ταυτόχρονα, καθόλου ομαλά δεν εξελίχθηκε η πρόσφατη συνεδρίαση της διαπαραταξιακής επιτροπής, στην οποία ουσιαστικά εξαναγκάστηκε η Δημοτική Αρχή μετά από τις διαμαρτυρίες στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η συνεδρίαση, η οποία έγινε με τη συμμετοχή και της Αγγ. Χαροκόπου, δικηγόρου του Δήμου Διονύσου στην υπόθεση, ήταν σε ανεβασμένους τόνους, καθώς οι εξελίξεις δεν είναι καθόλου ευνοϊκές για την πόλη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ της Οδού Διονύσου, όλα τα ένδικα μέσα της πρώτης γραμμής, δηλαδή οι αιτήσεις αναστολής που και ο Δήμος αλλά και ομάδα συμπολιτών είχαν υποβάλει κατά των αποφάσεων του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης απορρίφθηκαν στο Δικαστήριο, ενώ απορρίφθηκε επιπλέον και η ειδική διοικητική προσφυγή την οποία ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Διονύσου είχε υποβάλει προς την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η τελευταία μάλιστα, αν και κατατέθηκε εμπρόθεσμα, δεν εξετάστηκε σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Ορυκτών Υλών, λόγω παρελεύσεως του χρόνου αρμοδιότητας της τελευταίας, και έτσι θεωρήθηκε ως σιωπηρώς απορριφθείσα.  Παράλληλα, αποκαλύφθηκε πως η καλοκαιρινή εξαγγελία και δέσμευση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη να κηρύξει ανενεργές τις λατομικές ζώνες του Πεντελικού, επειδή έχουν παύσει να λειτουργούν για πάνω από 10 χρόνια, ενδεχομένως να ήταν «κενό γράμμα» και «στάχτη στα μάτια», όπως το χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Κ. Μπομπής.

Στη συνεδρίαση δεν έλειψαν και οι εντάσεις, ιδιαίτερα ανάμεσα στον Π. Πανάγο της Λαϊκής Συσπείρωσης και τη δικηγόρο Αγγελική Χαροκόπου. Ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης στάθηκε στο ότι στην αίτηση αναστολής δεν προβάλλονται επαρκώς οι ισχυροί λόγοι για την απόκρουση της νέας λατομικής δραστηριότητας, όπως είναι η «σαλαμοποίηση» της έκτασης ώστε η άδεια να δοθεί από το Συντονιστή και όχι από υπέρτερο, και πιο αυστηρό, φορέα, οι αποφάσεις περί αναδάσωσης του Πεντελικού, αλλά και η πιθανή παραβίαση της υποχρέωσης για κοινοποίηση των αποφάσεων στους θιγόμενους Δήμους Διονύσου και Πεντέλης.

Στις ερωτήσεις του κ. Πανάγου, η δικηγόρος αρνήθηκε να απαντήσει υποστηρίζοντας πως «δεν παραδίδει μαθήματα νομικής», κάτι που θεωρήθηκε ως προσβολή προς τον δημοτικό σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης και τους συναδέλφους του από τους “ΜΑΖΙ για το Διόνυσο” Ν. Κλήμη και Λ. Φέρμελη. Είναι χαρακτηριστικό πως οι τρεις τους αποχώρησαν προσωρινά σε ένδειξη διαμαρτυρίας, και δεν επέστρεψαν παρά μόνο μετά την αποχώρηση της κ. Χαροκόπου, για να συζητήσουν τι μέλλει γενέσθαι.

Μέχρι στιγμής λοιπόν,  μοναδική θετική ανταπόκριση φορέα αποτελεί το έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού, όπου επισημαίνεται ότι καμία άδεια δεν δόθηκε από τις υπηρεσίες και τα αρμόδια όργανα του ΥΠΠΟΑ για λειτουργία ή επαναλειτουργία λατομείων στο Πεντελικό Όρος.

«Το πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον στο Πεντελικό Όρος αποτελούν μια αδιάσπαστη ενότητα, ενώ η εγγύτητα με την πρωτεύουσα καθιστούν την ανάδειξη του επιβεβλημένη, καθώς αποτελεί σημαντικό πνεύμονα για την Αθήνα και συγχρόνως τόπο άθλησης και ψυχαγωγίας», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση που φέρει την υπογραφή της κ. Λίνας Μενδώνη, για να καταλήξει: «όπως έχω ήδη ρητά δηλώσει, η όποια συζήτηση για λειτουργία ή επαναλειτουργία λατομείων καθίσταται απολύτως ανυπόστατη και απαγορευτική».

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v