Bots και στο Tripadvisor: Ένα εκατομμύριο οι ψεύτικες αξιολογήσεις

Το 3,6% των reviews που υποβλήθηκαν πέρυσι στο Tripadvisor ήταν ψεύτικες, λέει η δημοφιλής πλατφόρμα στην καινούρια της έκθεση διαφάνειας.
Bots και στο Tripadvisor: Ένα εκατομμύριο οι ψεύτικες αξιολογήσεις
Οι φήμες που κυκλοφορούν εδώ και χρόνια σχετικά με τις ψεύτικες αξιολογήσεις στο Tripadvisor επιβεβαιώθηκαν για πρώτη φορά το 2019, όταν η δημοφιλής πλατφόρμα δημοσίευσε την πρώτη έκθεση διαφάνειας στην ιστορία της.

Τώρα, η δεύτερη σχετική έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτει ότι σχεδόν ένα εκατομμύριο reviews που υποβλήθηκαν πέρυσι ήταν ψεύτικα. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 3,6% όλων των αξιολογήσεων που γράφτηκαν το 2020.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, ο αλγόριθμος του Tripadvisor εντόπισε το 67,1% των ψεύτικων αξιολογήσεων και τις «έκοψε» πριν δημοσιευτούν.

Η έκθεση περιλαμβάνει λεπτομέρειες και για τις πληρωμένες καταχωρίσεις, στις οποίες καταφεύγουν πολλές επιχειρήσεις προκειμένου να ανεβάσουν το ranking τους. Το Tripadvisor λέει πως μόνο πέρυσι αφαιρέθηκαν πληρωμένες αξιολογήσεις που προέρχονταν από 131 χώρες. Τα πρωτεία στην κατάταξη των χωρών προέλευσης πληρωμένων αξιολογήσεων έχει η Ινδία, με τα reviews που γράφονται εκεί να αφορούν τόσο εγχώριες όσο και επιχειρήσεις σε άλλες χώρες.

Επιπλέον, από τους ερευνητές της εταιρείας εντοπίστηκαν 65 νέες σελίδες πληρωμένων αξιολογήσεων, και μπλοκαρίστηκαν οι προτάσεις συνολικά 372 τέτοιων σελίδων προς επιχειρήσεις.

«Αν και η συνολική συνεισφορά αξιολογήσεων μειώθηκε, συμβαδίζοντας με την μείωση των ταξιδιών, οι ψεύτικες προτάσεις −που βέβαια δεν βασίζονται σε πραγματικές εμπειρίες πελατών− δεν ακολούθησαν την ίδια τάση. Η ομάδα μας παρέμεινε σε επιφυλακή και υπήρξε αποτελεσματική στον εντοπισμό των επίδοξων απατεώνων και ως αποτέλεσμα το ποσοστό των αξιολογήσεων που απορρίψαμε ή αφαιρέσαμε αυξήθηκε σε σχέση με τα προ πανδημίας στοιχεία για το 2018», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί πως δεν κατεβαίνουν μόνο τα ψεύτικα reviews από το Tripadvisor: Περί τα δύο εκατομμύρια αξιολογήσεις αφαιρέθηκαν επίσης μέσα στο 2020, επειδή για παράδειγμα περιείχαν βρισιές, επειδή προέτρεπαν τον κόσμο να αγνοήσει τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, ή έκριναν αρνητικά τις επιχειρήσεις που τα τηρούσαν, ή αναφέρονταν στον κορωνοϊό ως «ιό της Κίνας» ή «ιό της Γουχάν», στο δρόμο που χάραξε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η πλατφόρμα επέβαλε κυρώσεις σε 34.605 επιχειρήσεις για παραπλανητική δραστηριότητα και απαγόρευσε την πρόσβαση σε 20.299 μέλη της που δεν τήρησαν τους όρους χρήσης πέρυσι.

Συνολικά, μέσα στο 2020 υποβλήθηκαν στο Tripadvisor περισσότερα από 26 εκατομμύρια αξιολογήσεις, εκ των οποίων 8 εκατομμύρια για ξενοδοχεία και 12 εκατομμύρια για εστιατόρια. Περισσότερες από τις μισές (το 54,1%) αφορούσαν επιχειρήσεις στην Ευρώπη, και το 23,5% στην Βόρεια Αμερική.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v