Επίδομα θέρμανσης: πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Ενα κομμάτι του επιδόματος θα δοθεί ως προκαταβολή, μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, σε αυτούς που είχαν πάρει επίδομα θέρμανσης πέρυσι.
Επίδομα θέρμανσης: πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Μέχρι τις 10 Νοεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα».

Όπως εξήγησε, ένα κομμάτι του επιδόματος θα δοθεί ως προκαταβολή, μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, σε αυτούς που είχαν πάρει επίδομα θέρμανσης πέρυσι. Θα λάβουν κατ' αρχάς το σύνολο του επιδόματος που έλαβαν πέρυσι και αν τα τιμολόγιά τους είναι μεγαλύτερα, θα πάρουν το υπόλοιπο μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε θα λάβουν το επίδομα και οι καινούργιοι δικαιούχοι.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών:

Έως τις  10 Νοεμβρίου, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή αιτήσεων από όλους τους δικαιούχους.

Έως τις 10 Δεκεμβρίου, οι περυσινοί δικαιούχοι θα λάβουν υπό μορφή προκαταβολής ποσό επιδόματος ίσο με τα περυσινά χρήματα που έλαβαν ως επιδότηση.

Έως τις 30 Δεκεμβρίου, οι περυσινοί δικαιούχοι θα εξοφληθούν το συνολικό επίδομα που δικαιούνται φέτος, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν υποβάλει τα απαιτούμενα παραστατικά αγοράς.

Έως τις 30 Δεκεμβρίου, θα έχουν λάβει το επίδομα που τους αναλογεί και οι νέοι δικαιούχοι, μετά τη διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Φέτος, το επίδομα δικαιούνται 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, έναντι 700.000 πέρυσι και υπολογίζεται πως οι αιτήσεις θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο, με το συνολικό ποσό στα 168 εκατ. ερώ από 84 εκατ. ευρώ πέρυσι. Το ελάχιστο επίδομα διαμορφώνεται φέτος σε 100 ευρώ και το μέγιστο σε 750 ευρώ και είναι αυξημένο κατά 49% για τις οικογένειες με ένα παιδί, 59% για όσους έχουν δύο παιδιά και 68% για τις οικογένειες με 3 παιδιά. Χορηγείται για αγορές πετρελαίου ή φυσικού αερίου ή άλλων καυσίμων θέρμανσης από τους δικαιούχους, καθώς και για αγορές καυσόξυλων ή πέλετ από δικαιούχους που διαμένουν μόνιμα σε ορεινές περιοχές με πληθυσμό μέχρι 2.500 κατοίκους.

Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα δεν μπορεί να μειωθεί, γιατί έχουμε έλλειμμα 7,3%, ξεκαθάρισε ο κ. Σκυλακάκης. «Αν μπορούσα, θα το έκανα αύριο το πρωί», σημείωσε.

Εκτίμησε πως οι τιμές στα προϊόντα θα υποχωρήσουν πριν από τον Απρίλιο, ενώ τόνισε ότι πρέπει να αυξήσουμε τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εξήγησε πως δεν μπορεί να εισηγηθεί έκτακτο επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους, λόγω ελλείμματος.

Πηγή.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v