SPECIALSΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Σημάδια ότι είσαι δικηγόρος του διαβόλου (χωρίς αιτία)

Πιστεύεις ότι υπάρχει μία πιθανότητα να διαφωνείς χωρίς λόγο; Επαναστάτης χωρίς αιτία; Εδώ θα σε βοηθήσουμε να το μάθεις.

Σημάδια ότι είσαι δικηγόρος του διαβόλου (χωρίς αιτία)

Χάριν συζήτησης, για να ανταλλάξουμε απόψεις και να προσεγγίσουμε αντικειμενικά ένα θέμα, επικαλούμαστε τον δικηγόρο του διαβόλου. Είναι θεμιτό όμως; Μήπως ορισμένες φορές γίνεται κουραστικό και τελικά δεν ωφελεί τη συζήτηση.

Whataboutism
Ξέρεις τι είναι το whataboutism; Προέρχεται από τη φράση “what about it?” το οποίο σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει “ναι αλλά γι’ αυτό […] γιατί δεν μιλάς;”. Είναι ανώφελο να αντιπαραβάλλεις κάτι τέτοιο σαν επιχείρημα, δεν προωθεί τη σωστή εξέλιξη της συζήτησης, αλλάζεις ουσιαστικά θέμα, και εξωθείς τον συνομιλητή σου να απαντήσει σε κάτι εντελώς διαφορετικό. Αν έγραφες εξετάσεις στην έκθεση, ο καθηγητής θα σημείωνε «εκτός θέματος» και θα είχε και δίκιο. Όταν μιλάμε για ένα θέμα, αν δεν έχουμε εξαντλήσει κάθε επιχείρημα για να καταλήξουμε προς τα πού γέρνει η ζυγαριά, είναι λιγάκι άδικο να μεταφέρουμε κάποιο από το βάρος σε ένα άλλο θέμα.

Δεν διαφωνείς εποικοδομητικά
Ίσως νομίζεις ότι είσαι καλός ακροατής, και μπορεί πράγματι να είσαι. Ωστόσο, αν την ώρα που μιλά ο συνομιλητής σου, εσύ ψάχνεις να βρεις τα σημεία με τα οποία διαφωνείς, τονίζεις μόνο αυτά, και αυτά με τα οποία μπορεί έστω και λίγο να συμφωνείς ή να τα θεωρείς λογικά, τα αγνοείς, τότε πρέπει να καταλάβεις πως αυτό είναι προβληματικό. Δεν σε ενδιαφέρει να βγάλεις κάτι από αυτήν τη συζήτηση. Σε ενδιαφέρει να ικανοποιήσεις τον εγωισμό σου.

Έχεις εμμονή με τη «λογική»
Δεν είναι κακό να φέρνεις λογικά επιχειρήματα, ίσα-ίσα είναι το πλέον… λογικό. Ωστόσο, δεν είναι θεμιτό να αφήνεις το συναίσθημα εντελώς απ’ έξω. Είναι τοξικό, δεν είσαι ρομπότ, είσαι άνθρωπος και είσαι μέλος ενός κοινωνικού συνόλου. Σε μία τραβηγμένη εκδοχή, δε θέλεις να είσαι αυτός που θα επισκεφθεί το ογκολογικό κέντρο παίδων και θα πει «έχουμε υπερπληθυσμό και με αυτόν τον τρόπο μας φροντίζει η φύση». 

Διαμορφώνεις επιδερμικά άποψη
Τα μημς, οι εικόνες και οι δημοσιεύσεις στα σόσιαλ μίντια δεν αποτελούν οικουμενική γνώση. Είναι ένα σκαλοπάτι για να ψάξεις κάτι που σε ενδιαφέρει. Όταν λοιπόν βλέπεις ένα μημ, το οποίο έχει πάνω ένα αστείο επιχείρημα που εσένα σου μοιάζει σωστό και λογικό, ίσως να πρέπει να αμφισβητήσεις την ορθότητα της στάσης σου. Τα μημς έχουν καθαρά κωμικό χαρακτήρα, και τα ποστς δεν τα γράφουν παντογνώστες. Την επόμενη φορά που θα δεις ένα ποστ το οποίο σου μοιάζει λογικό, σκέψου το λίγο παραπάνω. 

Γίνεσαι ειρωνικός όταν νιώθεις στριμωγμένος
Όταν τα επιδερμικά σου επιχειρήματα στερεύουν, όταν δεν έχεις ποια άλλο “ναι, αλλά γι’ αυτό δε μιλάς” που να ταιριάζει στην κουβέντα, αρχίζεις να γίνεσαι ειρωνικός και επιθετικός; Για παράδειγμα, σου μιλάει μια φίλη σου για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι έγχρωμοι με την αστυνομία και εσύ της απαντάς «από πότε έγινες εσύ ακτιβίστρια;» Όχι, λάθος, red flag.

Επιχειρηματολογείς σαν τον Τζόρνταν Πίτερσον
Τον πιο καινοφανή ψυχολόγο της σύγχρονης εποχής. Συγκρίνει τους ανθρώπους με αστακούς. Σου θυμίζει κάτι; Πρόσεξε να δεις τώρα τι λέει αυτό το τέρας σοφίας. Οι άνθρωποι, λέει, έχουν κοινό πρόγονο με τον αστακό, κι ο αστακός, λέει, όσο πιο ψηλά είναι στην ιεραρχία, τόσο υψηλότερη σεροτονίνη έχει. Και γι’ αυτόν τον λόγο, λέει, οι άνθρωποι πρέπει να ζουν σε ιεραρχικά πρότυπα. Κι εδώ κολλάει το «διαμορφώνεις επιδερμικά άποψη». Ακούγεται αρκετά λογικό σωστά; Είναι όμως; Ο αστακός δεν έχει καν αμυγδαλή, δεν έχει καν εγκέφαλο, δεν ανήκει καν στην ίδια ομάδα (θηλαστικών) είναι σπονδυλωτό. Όταν αυξάνεται η σεροτονίνη του, δεν έχει καν την ίδια αντίδραση με τον άνθρωπο. Κατάλαβες για ποιον τρόπο μιλάμε;
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Το σεξ χωρίς έρωτα δεν είναι πάντα γελοίο. Αλλά είναι πολύ πιο γελοίος ο έρωτας χωρίς σεξ."

Βολίνσκι, Γάλλος σκιτσογράφος

  • 48 π.Χ. - Ο Ιούλιος Καίσαρας νικά τον Πομπήιο στην μάχη των Φαρσάλων.
    378 - Μάχη της Αδριανούπολης: Ο Ρωμαϊκός στρατός υπό τον Αυτοκράτορα Ουάλη ηττάται από τους Βισιγότθους. Ο Ουάλης σκοτώνεται μαζί με τα 2/3 του στρατού του.
    1945 - Η δεύτερη ατομική βόμβα πέφτει στο Ναγκασάκι

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v