500 εκατομμύρια ευρώ σε μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας

Θέλοντας να σβήσει τη «φωτιά» της ενεργειακής κρίσης, η κυβέρνηση εξήγγειλε νέο πακέτο στήριξης κόντρα στις ανατιμήσεις.
500 εκατομμύρια ευρώ σε μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας
Η έκρηξη τιμών σε ενέργεια και τρόφιμα τον Σεπτέμβριο που έδειξαν οι δείκτες της ΕΛΣΤΑΤ προμηνύει έναν πολύ δύσκολο χειμώνα για τα νοικοκυριά

Σε μια προσπάθεια να σβήσει μέρος της φωτιάς από την ενεργειακή κρίση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα τρίπτυχο μέτρων συνολικού κόστους 500 εκατ. ευρώ για τα κρατικά ταμεία, με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας να αναλαμβάνει να περάσει έκπτωση τουλάχιστον 15% στους λογαριασμούς όλων τω χρηστών φυσικού αερίου.

Πιο συγκεκριμένα τα μέτρα έχουν ως εξής:

*Διπλασιάζεται η επιδότηση στην έκπτωση του ηλεκτρικού ρεύματος έως το τέλος του έτους, με ειδική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Η κρατική επιδότηση συγκεκριμένα, αυξάνεται από τα 9 ευρώ το μήνα στα 18 ευρώ και ειδικά για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου φτάνει τα 24 ευρώ. Οι καταναλωτές γλιτώνουν 326 εκατ. ευρώ επιβαρύνσεων (από τα 150 εκατ. ευρώ της αρχικής εξαγγελίας) και συνολικά στο Ταμείο το οποίο δημιουργείται μεταφέρονται έσοδα 400 εκατ. ευρώ από τα δικαιώματα ρύπων.



*Διευρύνονται τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης. Το επίδομα αυξάνεται κατά 36% για νοικοκυριά χωρίς παιδιά, κατά 49% για νοικοκυριά με ένα παιδί, κατά 59% για νοικοκυριά με δύο παιδιά και κατά 68% για νοικοκυριά με τρία παιδιά. Για κάθε προστατευόμενο παιδί αυξάνεται κατά 20% (αντί για 10% που ίσχυε). Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται από 80 ευρώ σε 100 ευρώ και ο αριθμός όσων νοικοκυριών καλύπτονται υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 168 εκατ. ευρώ. Το επίδομα καλύπτει την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης, φυσικού αερίου, υγραερίου, καυσόξυλων κ.ά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης έδωσε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα σύμφωνα με τα οποία οικογένεια με 2 παιδιά η οποία κατοικεί στο κέντρο της Αθήνας δικαιούνταν πέρυσι 114 ευρώ επιδότηση και φέτος 181, η ίδια οικογένεια στη Θεσσαλονίκη δικαιούται φέτος 299 ευρώ από 188 και στην Κοζάνη 469 από 295 ευρώ. Πέρυσι το επίδομα θέρμανσης έλαβαν 707.000 νοικοκυριά και φέτος επιλέξιμα είναι 1.450.000 νοικοκυριά που καταναλώνουν για τη θέρμανσή τους επιλέξιμα μέσα όπως πετρέλαιο, φυσικό αέριο, πέλετ, ξύλα, βιομάζα, υγραέριο κ.α.

Οι λεπτομέρειες θα εξειδικευτούν με υπουργική απόφαση εντός του μήνα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Εuro2day
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v