Φρίκη προκαλούν οι αποκαλύψεις για βιασμούς ανηλίκων από καθολικούς κληρικούς

Παγκόσμιο σοκ προκαλεί γαλλική έκθεση σύμφωνα με την οποία 330.000 παιδιά κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από μέλη της Καθολικής Εκκλησίας.
Φρίκη προκαλούν οι αποκαλύψεις για βιασμούς ανηλίκων από καθολικούς κληρικούς
Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις της γαλλικής Ανεξάρτητης Επιτροπής για τις Σεξουαλικές Κακοποιήσεις, που εξέδωσε χτες μια έκθεση 2.500 σελίδων, στην οποία διαπιστώνεται ότι περίπου 330.000 παιδιά έχουν πέσει τα τελευταία 70 χρόνια θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στην Καθολική Εκκλησία της Γαλλίας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Jean-Marc Sauvé, δήλωσε ότι οι αριθμοί προκύπτουν από επιστημονική έρευνα σχετικά με την κατάχρηση εξουσίας που έκαναν ιερείς και άλλοι κληρικοί, αλλά και θρησκευόμενοι που εμπλέκονται στην εκκλησία. Το 80% των θυμάτων είναι άνδρες.

«Οι συνέπειες είναι πολύ σοβαρές», δήλωσε ο Sauvé. «Περίπου το 60% των ανδρών και των γυναικών που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα στη συναισθηματική ή σεξουαλική τους ζωή».

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, υπήρξαν συνολικά από 2.900 έως 3.200 παιδεραστές στην καθολική εκκλησία της Γαλλίας από το 1950 έως το 2020. «Πρόκειται για μια ελάχιστη εκτίμηση», εξήγησε, στη βάση της καταγραφής και της καταμέτρησης από αρχεία (Εκκλησία, δικαιοσύνη, αστυνομία δίωξης του εγκλήματος και Τύπος) και των μαρτυριών που ελήφθησαν από την Επιτροπή.

Ο επικεφαλής της ένωσης θυμάτων «Parler et Revivre» (Μίλα και Ξαναζήσε), Olivier Savignac, ο οποίος συνέβαλε στην έρευνα, δήλωσε στο Associated Press ότι η υψηλή αναλογία θυμάτων ανά θύτη είναι ιδιαίτερα «τρομακτική για τη γαλλική κοινωνία, για την Καθολική Εκκλησία».

Η έκθεση της Επιτροπής προέκυψε μετά από δυόμιση χρόνια ερευνών, στα οποία τα μέλη της μελέτησαν αρχεία της εκκλησίας, των δικαστηρίων, της αστυνομίας και των ΜΜΕ, και μίλησαν με θύματα και μάρτυρες για κάθε υπόθεση ξεχωριστά. Στην τηλεφωνική γραμμή που άνοιξαν ξεκινώντας την έρευνα, έλαβαν 6.500 κλήσεις από θύματα και άτομα που γνώριζαν θύματα.

Ο Sauvé καταγγέλλει τη στάση της Εκκλησίας μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000 ως «βαθιά, σκληρή αδιαφορία για τα θύματα». Προσθέτει πως «δεν τους πίστεψαν ή δεν τους άκουσαν» και μερικές φορές υπονόησαν ότι ήταν εν μέρει υπεύθυνα τα θύματα για αυτό που τους συνέβη».

Είκοσι δύο εγκλήματα που μπορούν ακόμα να διωχθούν ποινικά (δεν έχουν δηλαδή παραγραφεί λόγω παλαιότητας) διαβιβάστηκαν στους εισαγγελείς, ενώ πάνω από 40 υποθέσεις που έχουν μεν παραγραφεί, αφορούν όμως δράστες που ζουν ακόμα, διαβιβάστηκαν σε αξιωματούχους της εκκλησίας.

Επιπλέον, η Επιτροπή εξέδωσε 45 συστάσεις για την πρόληψη τέτοιων εγκλημάτων, που περιλαμβάνουν την εκπαίδευση ιερέων και άλλων κληρικών, την αναθεώρηση του Κανονικού Δικαίου, του νομικού δηλαδή κώδικα βάσει του οποίου ρυθμίζονται από το Βατικανό τα εκκλησιαστικά ζητήματα, και την προώθηση πολιτικών αναγνώρισης και αποζημίωσης των θυμάτων.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v