Ο κρυφός πλούτος των παγκόσμιων ηγετών βγήκε στην φόρα!

Τον σκιώδη κόσμο των off shore φέρνουν στο φως τα Pandora Papers, «καίγοντας» δεκάδες πλούσιους ηγέτες και διασημότητες.
Ο κρυφός πλούτος των παγκόσμιων ηγετών βγήκε στην φόρα!
Σημαντικές αποκαλύψεις για την ευρωπαϊκή αλλά και παγκόσμια ελίτ, φέρνει στο φως η δημοσιογραφική έρευνα των Pandora Papers, που δημοσιεύουν σήμερα κορυφαία ΜΜΕ σε όλον τον κόσμο.

Στην έρευνα, που διενήργησε το διεθνές δίκτυο International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) συμμετείχαν δημοσιογράφοι από 150 μέσα ενημέρωσης ανά τον κόσμο - μεταξύ αυτών και η τουρκική σύνταξη της Deutsche Welle.

Σύμφωνα με τα «χαρτιά», 35 νυν και πρώην ηγέτες - μεταξύ αυτών ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, ο μονάρχης της Ιορδανίας Χουσεΐν και ο πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενιάτα - έχουν καταφύγει σε off shore εταιρείες, ενώ την ίδια επιλογή έχουν κάνει 330 υψηλόβαθμοι κρατικοί αξιωματούχοι.

Συγκεκριμένα, η έρευνα έφερε στο φως δεσμούς με off shore εταιρείες των υπουργών Οικονομικών της Ολλανδίας, της Βραζιλίας και του Πακιστάν, καθώς και πρώην υπουργών Οικονομικών της Γαλλίας και της Μάλτας. Το ίδιο ισχύει για τον πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος Καν.

Σε πολλές χώρες η λειτουργία των offshore εταιρειών δεν είναι παράνομη, αλλά οι συναλλαγές αυτές των πλούσιων και ισχυρών ασφαλώς προκαλούν πολλά ερωτήματα περί του «νόμιμου και ηθικού».

Ο πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τόνι Μπλερ εμφανιζόταν ως πολέμιος της φοροαποφυγής, όμως τα Pandora Papers αποκαλύπτουν ότι ο ίδιος και η σύζυγός του είχαν αγοράσει μία off shore ακινήτων από την οικογένεια του Ζάγιεντ μπιν Ρασίντ αλ Ζαγιάνι, υπουργού Βιομηχανίας και Τουρισμού του Μπαχρέιν, με αποτέλεσμα να γίνουν ιδιοκτήτες ακινήτου αξίας 8,8 εκατομμυρίων δολαρίων (7,6 εκ. ευρώ), αποφεύγοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να πληρώσουν φόρους συνολικού ύψους 400.000 δολαρίων.

Τόσο η οικογένεια Μπλερ όσο και η οικογένεια Ζαγιάνι λένε ότι ο ένας δεν γνώριζε την εμπλοκή του άλλου. Η Τσέρι Μπλερ δηλώνει ότι ο σύζυγός της δεν είχε αναμειχθεί στη συναλλαγή αυτή. Σήμερα η εταιρεία έχει κλείσει.

Η διαρροή των οικονομικών εγγράφων συνδέει επίσης τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν με μυστικά περιουσιακά στοιχεία στο Μονακό και δείχνει ότι ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις δεν δήλωσε ότι μια υπεράκτια επενδυτική εταιρεία αγόρασε δύο βίλες για 12 εκατομμύρια λίρες στη νότια Γαλλία.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που φέρνει στο φως η έρευνα περιλαμβάνεται και η Κολομβιανή τραγουδίστρια Σακίρα, αν και ο δικηγόρος της δηλώνει πάντως ότι όλοι οι λογαριασμοί της γνωστής τραγουδίστριας έχουν δηλωθεί και επιπλέον δεν της προσφέρουν κάποια προνομιακή φορολογική μεταχείριση.

Με πληροφορίες από Εuro2day
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v