96χρονη γραμματέας των ναζί διέφυγε για να μη δικαστεί

Δεν παρουσιάστηκε σήμερα στη δίκη της για συνέργεια στην εξόντωση 65.000 ανθρώπων ηλικιωμένη πρώην γραμματέας των ναζί.
96χρονη γραμματέας των ναζί διέφυγε για να μη δικαστεί
Εξαφανίστηκε από το γηροκομείο στο οποίο μένει η 96χρονη Ίρμγκραντ Φούρχνερ, που σήμερα ήταν να δικαστεί για συνέργεια στον φόνο δεκάδων χιλιάδων κρατουμένων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Στούτχοφ, στην Πολωνία, όπου εργαζόταν ως δακτυλογράφος και γραμματέας του διοικητή Πάουλ Βέρνερ Πόπε, από τον Ιούνιο του 1943 ως τον Απρίλιο του 1945.

Η Φούρχνερ δεν προσήλθε ποτέ στο δικαστήριο, όπου ήταν παρών ο δικηγόρος της, Βολφ Μόλκεντιν, ο οποίος όμως δεν έκανε κάποια δήλωση. Η εκπρόσωπος του δικαστηρίου της πόλης Ίτσεχο στη Βόρεια Γερμανία ανακοίνωσε στην αίθουσα πως σύμφωνα με πληροφορίες η κατηγορούμενη «έφυγε από τον οίκο ευγηρίας (όπου διέμενε) σήμερα το πρωί. Πήρε ένα ταξί». Εναντίον της 96χρονης έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.

Οι δίκες των ναζί στη Γερμανία συνεχίζονται όσο υπάρχουν ακόμα ζωντανοί εγκληματίες που έλαβαν μέρος άμεσα ή έμμεσα στις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν στα στρατόπεδα εξόντωσης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Όσοι εντοπίζονται ζωντανοί, περνούν από μια μακρά διαδικασία που έχει στόχο να κρίνει αν είναι σε θέση να δικαστούν. Πολλές από αυτές τις υποθέσεις εγκαταλείφθηκαν τα τελευταία χρόνια λόγω του θανάτου των κατηγορουμένων ή την ανικανότητά τους να εμφανιστούν ενώπιον της δικαιοσύνης λόγω γήρατος. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μιας άλλης γραμματέα του στρατοπέδου Στούτχοφ, που πέθανε πέρυσι κατά τη διάρκεια της δίκης της.

Για την περίπτωση της 96χρονης Φούρχνερ, που δεν εμφανίστηκε σήμερα στη δίκη της, η γερμανική δικαιοσύνη έκρινε τον περασμένο Φεβρουάριο πως είναι σε θέση να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου, παρά την ηλικία της. Η πρώην γραμματέας, που ήταν 18-19 χρονών όταν υπηρέτησε στο στρατόπεδο εξόντωσης, έχει καταθέσει δύο φορές ενώπιον δικαστηρίου πως δεν γνώριζε τίποτα για την βάναυση δολοφονία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων δίπλα στο γραφείο της.

Στο συγκεκριμένο στρατόπεδο, που βρίσκεται κοντά στο Γκντανσκ της Πολωνίας, φονεύτηκαν συστηματικά 65.000 άνθρωποι «Εβραίοι κρατούμενοι, μέλη της πολωνικής αντίστασης και Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου», σύμφωνα με την εισαγγελία. Περίπου 4.000 γυναίκες εργάζονταν ως φύλακες στα στρατόπεδα εξόντωσης, σύμφωνα με τους ιστορικούς, όμως πολύ λίγες δικάστηκαν μετά το τέλος του πολέμου.

Στο μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δικαστεί ένας εκατοντάχρονος πρώην φύλακας στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Σαξενχάουζεν, κοντά στο Βερολίνο.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v