Εξαρτημένοι οι έλληνες έφηβοι από το gaming και την κάνναβη

Νέο πρόγραμμα απεξάρτησης από την κάνναβη και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια για εφήβους και νέους 12 έως 21 ετών ξεκινά στη Θεσσαλονίκη.
Εξαρτημένοι οι έλληνες έφηβοι από το gaming και την κάνναβη
Ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η αυξανόμενη ροπή των εφήβων στην Ελλάδα προς το gaming και την κάνναβη, με το Κέντρο Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων «Αργώ» στη Θεσσαλονίκη να εγκαινιάζει νέο πρόγραμμα απεξάρτησης για άτομα ηλικίας 12 έως 21 ετών.

Το θεραπευτικό πρόγραμμα είναι δωρεάν για όλους, δεν περιλαμβάνει χρήση καμίας φαρμακευτικής ή άλλης ουσίας, και είναι ανοιχτό, πράγμα που σημαίνει ότι οι θεραπευόμενοι μένουν κανονικά στα σπίτια τους.

«Εκτιμούμε ότι θα καλύψει ένα κενό που υπάρχει στη Θεσσαλονίκη και πιστεύω πως αφορά πάρα πολλούς νέους με εξαρτητική συμπεριφορά σε δύο πράγματα που πάνε μαζί και σχετίζονται με μια κουλτούρα παθητικής αντιμετώπισης της ζωής, το διαδίκτυο και τα παιχνίδια, μαζί με τη χρήση κάνναβης ή συνθετικών κανναβινοειδών», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΠΕΘΕΑ Αργώ Στέλιος Γκιουζέπας.

Σύμφωνα με τον κ. Γκιουζέπα, σε μάστιγα εξελίσσεται και «η αλόγιστη κατανάλωση ενεργειακών ποτών από εφήβους σε μια προσπάθεια να είναι σε διαρκή εγρήγορση».

Το νέο πρόγραμμα απευθύνεται σε εφήβους και νέους ενήλικες, αλλά και στις οικογένειές τους. Οι υπηρεσίες που θα παρέχει είναι εκτίμηση και αξιολόγηση, ατομικές και ομαδικές συνεδρίες, οικογενειακή συμβουλευτική, ψυχοκοινωνική υποστήριξη με στόχο τη μείωση και τη διακοπή της χρήσης της κάνναβης και του διαδικτύου, και συνεργασία και δικτύωση με φορείς τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης.

«Επόμενός μας στόχος είναι η ανάπτυξη, σε λίγους μήνες, μιας διαδικτυακής εφαρμογής (application), μέσω της οποίας ο καθένας και ειδικά οι νέοι που κάνουν αυξημένη χρήση του διαδικτύου, θα μπορεί να κάνει μια αυτοεκτίμηση και αυτοαξιολόγηση της χρήσης», κατέληξε ο κ. Γκιουζέπας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v