Μπιλ Γκέιτς: Τα τρία βήματα για να τελειώνουμε με τον κορωνοϊό

Το αν θα γυρίσουμε σελίδα θα εξαρτηθεί από το τι θα κάνουμε, και πώς, γράφει ο Μπιλ Γκέιτς και εξηγεί… πώς θα τελειώνουμε με τον κορωνοϊό.
Μπιλ Γκέιτς: Τα τρία βήματα για να τελειώνουμε με τον κορωνοϊό
Φτάσαμε (όχι και πολύ αισίως) στον 18ο μήνα πανδημίας, με μια «υγειονομική, οικονομική και ηθική καταστροφή που έπληξε σε κύματα όλο τον πλανήτη, χωρίς να γλιτώσει κανείς» γράφει ο Μπιλ Γκέιτς σε ένα εκτενές άρθρο με τίτλο “How to end the Covid crisis” στο προσωπικό του blog, Gates Notes.

«Μετά από 18 μήνες εκπλήξεων σε κάθε γωνιά με παραλλαγές που τροφοδοτούν νέα κύματα ασθενειών, υπάρχει η τάση να λέμε ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί στη συνέχεια. Σε κάποιο βαθμό αυτό είναι αλήθεια –η φύση είναι πονηρή και ο ιός θα συνεχίσει να μεταλλάσσεται, εάν μπορεί να μεταδοθεί ανεξέλεγκτα. Αλλά είναι επίσης ηττοπαθές και λανθασμένο να προτείνουμε ότι η οξεία φάση της πανδημίας θα επεκταθεί από τη μια παραλλαγή στην άλλη. Όπως μπορεί να αλλάξει ο ιός, έτσι μπορεί να αλλάξει και η ανταπόκριση του κόσμου σε αυτόν. Το αν ο κόσμος μπορεί τελικά να γυρίσει σελίδα, θα καθοριστεί από το τι θα κάνουμε στη συνέχεια και πώς» γράφει χαρακτηριστικά ο ιδρυτής της Microsoft.

Σύμφωνα με τον Μπιλ Γκέιτς, η πανδημία θα τερματιστεί σε τρία βήματα:

1. Εμβολιασμός τώρα

«Οι κυβερνήσεις και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν ένα πιο διαφανές σύστημα για να επιταχυνθεί η διαθεσιμότητα των εμβολίων σε παγκόσμιο επίπεδο. Η έλλειψη αποθέματος ήταν σημαντικό πρόβλημα το πρώτο εξάμηνο του έτους, πρόσφατα όμως η παγκόσμια διανομή έφτασε τα 41 εκατομμύρια δόσεις την ημέρα. Είναι μια πρόοδος, αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Γκέιτς σχετικά με τους εμβολιασμούς στις χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα.

2. Περιορισμός της ασθένειας

«Εκτός από το να διαθέσουμε εμβόλια για να καλύψουμε την παγκόσμια ανισότητα, πρέπει επίσης να περιορίσουμε τις εστίες την στιγμή που ξεσπούν. Αυτό θα κρατήσει τις χώρες έξω από τον φαύλο κύκλο των λοκντάουν. Για να μειωθεί ο κίνδυνος των μεταλλάξεων που μετακινούνται από σύνορο σε σύνορο, ο πλανήτης πρέπει να επενδύσει σε άμεσα διαθέσιμα rapid test, ένα σύστημα για να μοιραζόμαστε τους γενετικούς κώδικες, και έναν μηχανισμό για την άμεση παράδοση γνώσης και υλικού (όπως το οξυγόνο ή τα φάρμακα που σώζουν ζωές) όπου χρειάζεται. Το έχουμε δει αυτό να γίνεται με επιτυχία σε περιπτώσεις ασθενειών όπως η πολιομυελίτιδα και η ελονοσία» γράφει ο Γκέιτς.

3. Συντονισμός της παγκόσμιας ανταπόκρισης

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ο Γκέιτς προτείνει κάθε κυβέρνηση να ορίσει έναν “COVID-19 global lead”, έναν εμπειρογνώμονα ο οποίος θα αναφέρεται στον αρχηγό του κράτους του, και θα συνεδριάζει τακτικά με τους ομολόγους του όλο το 2022. Με την βοήθεια ενός ανεξάρτητου μηχανισμού ελέγχου, αυτή η περιορισμένου χρόνου «ομάδα κρούσης», όπως την αποκαλεί, θα συμπληρώσει το ACT-A που ιδρύθηκε το 2020, στην αρχή της πανδημίας, για να συντονίσει την δράση των χωρών του πλανήτη ενάντια στον κορωνοϊό, και θα αποτελέσει υπόδειγμα για τον μακροπρόθεσμο συντονισμό που θα χρειαστεί για να αποτρέψουμε μελλοντικές επιδημίες.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v