Σε ένα χρόνο από σήμερα θα τελειώσει η πανδημία

Ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna απαντά στο ερώτημα που μας καίει όλους, μιλώντας για τον ρόλο των εμβολίων στον τερματισμό της πανδημίας.
Σε ένα χρόνο από σήμερα θα τελειώσει η πανδημία
Αν αναρωτιέσαι πότε επιτέλους θα τελειώσει όλο αυτό που ζούμε, παρακράτησε, ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ, έχει την απάντηση: Σε έναν χρόνο από τώρα.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung, η αυξημένη παραγωγή των εμβολίων διασφαλίζει τη διανομή τους σε όλο τον κόσμο. Και έτσι θα τελειώσει η πανδημία.

«Αν δείτε την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας σε επίπεδο βιομηχανίας τους τελευταίους έξι μήνες, αρκετές δόσεις θα πρέπει να είναι διαθέσιμες ως τα μέσα του επόμενου έτους ώστε όλοι σε αυτήν την Γη να μπορούν να εμβολιαστούν. Οι ενισχυτικές δόσεις θα μπορούν επίσης να γίνουν στην έκταση που απαιτείται», δήλωσε συγκεκριμένα, προσθέτοντας πως σύντομα θα υπάρχει δυνατότητα εμβολιασμού ακόμα και για τα νήπια.

«Αυτοί που δεν εμβολιάζονται, θα ανοσοποιηθούν μόνοι τους φυσικά, διότι η παραλλαγή Δέλτα είναι πολύ μεταδοτική. Με αυτόν τον τρόπο θα καταλήξουμε σε μια κατάσταση παρόμοια με αυτήν της γρίπης. Θα μπορεί κάποιος είτε να εμβολιαστεί και να έχει έναν καλό χειμώνα. Είτε να μην το κάνει και να κινδυνεύσει να αρρωστήσει και πιθανώς ακόμη και να καταλήξει στο νοσοκομείο» διευκρίνισε.

Σε ερώτηση αν αυτό πρακτικά σημαίνει επιστροφή στην ομαλότητα το δεύτερο εξάμηνο του 2022, ο κ. Μπανσέλ απάντησε «από σήμερα σε έναν χρόνο υποθέτω».

Σημείωσε επίσης ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να εγκρίνουν τις ενισχυτικές δόσεις, εξηγώντας ότι κάποιος που εμβολιάστηκε για παράδειγμα πέρυσι το φθινόπωρο χρειάζεται αναμφίβολα τρίτη δόση. Η ενισχυτική έχει τη μισή δόση της αρχικής, κάτι που την καθιστά πιο εύκολα διαθέσιμη. «Ο όγκος των εμβολίων είναι ο μεγαλύτερος περιοριστικός παράγοντας. Με μισή δόση, θα έχουμε 3 δισεκατομμύρια δόσεις διαθέσιμες παγκοσμίως για το ερχόμενο έτος αντί για μόλις 2 δισεκατομμύρια», εξήγησε.

Η σύνθεση των αναμνηστικών δόσεων παραμένει η ίδια με αυτήν της αρχικής για φέτος επειδή η Moderna δεν είχε αρκετό χρόνο για να την αλλάξει. «Αυτήν την περίοδο εξετάζουμε βελτιστοποιημένες παραλλαγές της Δέλτα σε κλινικές δοκιμές. Αυτές θα αποτελέσουν τη βάση για την ενισχυτική δόση για το 2022. Επίσης δοκιμάζουμε την Δέλτα συν την Βήτα, την επόμενη μετάλλαξη που πιστεύουν οι επιστήμονες ότι είναι πιθανή» σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι η τιμή του εμβολίου θα παραμείνει η ίδια καθώς η Moderna θα χρησιμοποιήσει τις υπάρχουσες γραμμές παραγωγής για τις επόμενες παραλλαγές.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v