Σύψας: Όλα τα παιδιά θα μολυνθούν από τον ιό

Αύξηση των κρουσμάτων θα φέρει το άνοιγμα των σχολείων, είπε ο Νίκος Σύψας, καλώντας τους γονείς να πάρουν την απόφαση «εμβόλιο ή κορωνοϊός».
Σύψας: Όλα τα παιδιά θα μολυνθούν από τον ιό
Αύξηση κρουσμάτων θα φέρει αναπόφευκτα το άνοιγμα των σχολείων, εκτιμά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς φοβάμαι ότι δε θα μείνει κάποιο παιδί το οποίο δε θα μολυνθεί [...] Σχεδόν όλα τα παιδιά, αν όχι όλα, θα μολυνθούν κάποια στιγμή αν δεν εμβολιαστούν. Νομίζω μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε μια πολύ μεγάλη εξάπλωση του ιού. Όλα τα παιδιά που πάνε σχολείο θα εκτεθούν στον ιό αργά η γρήγορα γιατί το σχολείο είναι ένας χώρος κλειστός».

Ο κ. Σύψας σημείωσε επίσης ότι γνωρίζουμε πλέον «για παιδιά που έχουν long Covid δηλαδή μακροχρόνιες επιπλοκές από τον κορωνοϊό όπως τεράστια κόπωση, κατάθλιψη, διαταραχές σε διάφορα όργανα όπως πνεύμονες, καρδιά»

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι οι γονείς θα πρέπει να συγκρίνουν δύο κινδύνους και να πάρουν μια απόφαση: «Τον κίνδυνο από το εμβόλιο που είναι απειροελάχιστος και τον κίνδυνο από τον κορωνοϊό». Παράλληλα, ο καθηγητής εκτίμησε ότι «ο ιός της μετάλλαξης Δέλτα είναι πολύ μεταδοτικός και προσβάλει τα παιδιά».

Μιλώντας για το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Σύψας επισήμανε πως σε ένα μήνα «θα γίνει επαναξιολόγηση των πρωτοκόλλων στα σχολεία» καθώς «πρέπει να προσαρμοζόμαστε στα επιδημιολογικά δεδομένα».

Ποια παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν σοβαρά

Νέα μεγάλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ειδικούς του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Monroe Carell Jr. στο Βάντερμπιλτ σε 45 νοσοκομεία Παίδων των ΗΠΑ, και εξέτασε 20.000 παιδιά που νοσηλεύτηκαν με κορωνοϊό, κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα παιδιά που κινδυνεύουν από σοβαρή νόσηση εξαιτίας του κορωνοϊού είναι αυτά μεγαλύτερης ηλικίας, με χρόνιες συννοσηρότητες όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και διάφορες νευρολογικές παθήσεις.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Τζέιμς Αντούν, επίκουρο καθηγητή Παιδιατρικής στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Monroe Carell Jr. που δημοσίευσαν τη μελέτη στην επιθεώρηση «Journal of Hospital Medicine» επισημαίνουν πως σε αυτά τα παιδιά πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό.

Η μετάδοση του ιού σε ανεμβολίαστους ενήλικες το μεγαλύτερο πρόβλημα

Το βασικό πρόβλημα ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Σύψα είναι ότι «τα παιδιά θα μεταφέρουν τον ιό στους ανεμβολίαστους άνω των 50 και εδώ είναι ο μεγάλος μας φόβος καθώς τότε θα πιεστεί το σύστημα υγείας». Σημείωσε επίσης ότι «ο τυπικός ασθενής που πλέον δεχόμαστε και κάνουμε εισαγωγή» στα νοσοκομεία είναι ανεμβολίαστος και γύρω στα 50. «Tο 85% είναι ανεμβολίαστοι και το 15% εμβολιασμένοι, που είναι συνήθως ηλικιωμένοι ή ανοσοκατασταλμένοι με υποκείμενα νοσήματα που ρίχνουν την ανοσία τους» πρόσθεσε.

Οι πανδημίες δε διαρκούν πάνω από τρία χρόνια

Σε ερώτηση για το τείχος ανοσίας, απάντησε πως σύμφωνα με τη δική του εκτίμηση, το ταβάνι είναι στο 65%. Ωστόσο, τόνισε πως «το επόμενο καλοκαίρι θα έχουμε είτε μολυνθεί είτε εμβολιαστεί άρα θα έχουμε ένα είδος ανοσίας και ο ιός δε θα έχει χώρο για να αναπτυχθεί. Οι δυο επιφυλάξεις είναι μήπως έχουμε κάποια καινούργια καταστροφική μετάλλαξη, που δεν το πιστεύω, και το δεύτερο είναι μήπως έχουμε κάποια εισαγωγή από άλλες περιοχές [...] που οι άνθρωποι εκεί είναι ανεμβολίαστοι».

«Οι πανδημίες δεν κρατάνε περισσότερο από τρία χρόνια. Επομένως, εγώ πιστεύω ότι θα έχουμε μεγάλη έξαρση μέχρι τα Χριστούγεννα [...] Από το Πάσχα και μετά θα μπούμε σε κανονικότητα, άρα ελπίζω ότι το καλοκαίρι θα είμαστε χωρίς την επιδημία» εκτίμησε.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v