Στα Νησιά Φερόε σκότωσαν εν ψυχρώ 1.500 δελφίνια

Για ακόμα μια χρονιά πραγματοποιήθηκε πρωτοφανής σφαγή δελφινιών χάριν εθίμου, στα Νησιά Φερόε της Δανίας.
Στα Νησιά Φερόε σκότωσαν εν ψυχρώ 1.500 δελφίνια
Σε ένα βάρβαρο έθιμο που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, κάθε χρόνο στα Νησιά Φερόε πραγματοποιείται μια σοκαριστική σφαγή εκατοντάδων δελφινιών.

Τα άτυχα πλάσματα οδηγούνται προς την ακτή με μηχανοκίνητα σκάφη, και σφαγιάζονται δίχως οίκτο από ψαράδες με καμάκια και μαχαίρια. Φέτος σκοτώθηκαν περίπου 1500 δελφίνια.

Οι υποστηρικτές λένε ότι η φαλαινοθηρία είναι ένας βιώσιμος τρόπος συλλογής τροφής από τη φύση και σημαντικό μέρος της πολιτιστικής τους ταυτότητας. Όμως ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων διαφωνούν εδώ και καιρό, θεωρώντας τη σφαγή αυτή σκληρή και περιττή.

Ο Μπιάρνι Μίκελσεν, θαλάσσιος βιολόγος από τις Νήσους Φερόε, αναφέρει πως φέτος σκοτώθηκαν περισσότερα δελφίνια από κάθε άλλη χρονιά, μέσα σε μία ημέρα. Το προηγούμενο «ρεκόρ» ήταν 1.200 το 1940, ενώ τα επόμενα μεγαλύτερα ήταν 900 το 1879, 856 το 1873 και 854 το 1938.

Η δολοφονία δελφινιών είναι "νόμιμη αλλά όχι δημοφιλής", σύμφωνα με τον Σιουρντούρ Σκαάλ, Δανό βουλευτή των Νήσων Φερόε. Ο ίδιος επισκέφτηκε την παραλία Skalabotnur όπου πραγματοποιείται το έθιμο, για να μιλήσει με τους ντόπιους τη Δευτέρα.

«Ο κόσμος ήταν έξαλλος», είπε. Ωστόσο, υπερασπίστηκε το κυνήγι, το οποίο αναφέρει ως "ανθρώπινο" αν γίνει με τον σωστό τρόπο.  Αυτό περιλαμβάνει μια ειδικά σχεδιασμένη λόγχη, η οποία χρησιμοποιείται για την κοπή του νωτιαίου μυελού της φάλαινας ή του δελφινιού πριν κοπεί ο λαιμός.

Χρησιμοποιώντας αυτήν τη μέθοδο, θα χρειαστεί «λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο για να σκοτώσετε μια φάλαινα», ανέφερε.

«Από την άποψη της καλής διαβίωσης των ζώων, είναι ένας καλός τρόπος να σκοτώσεις για το κρέας - πολύ καλύτερα από το να κρατάς φυλακισμένες αγελάδες και γουρούνια», πρόσθεσε.

Η ακτιβιστική ομάδα Sea Shepherd το αμφισβητεί, υποστηρίζοντας ότι "η δολοφονία των δελφινιών και των φαλαινών είναι σπάνια τόσο γρήγορη όσο αναφέρει η κυβέρνηση των Φερόε".
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v