SPECIALSΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Αφγανιστάν: Ξεχωριστές αίθουσες, dress code και κουρτίνες για τις φοιτήτριες

Σε μια προσπάθεια να πείσουν τη διεθνή κοινότητα πως έχουν αλλάξει, οι Ταλιμπάν επιτρέπουν για πρώτη φορά την πρόσβαση των γυναικών στα Πανεπιστήμια.

Αφγανιστάν: Ξεχωριστές αίθουσες, dress code και κουρτίνες για τις φοιτήτριες

Την απόφασή τους να επιτρέψουν στις γυναίκες να σπουδάζουν, αλλά με αυστηρούς κανόνες στα Πανεπιστήμια, ανακοίνωσε η νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν, διά στόματος του Υπουργού Ανώτερης Εκπαίδευσης, Αμπντούλ Μπακί Χακάνι.

Σύμφωνα με τα όσα εξήγγειλε ο νέος υπουργός, στα Πανεπιστήμια θα είναι υποχρεωτικός ο διαχωρισμός με βάση το φύλο, και η τήρηση των ισλαμικών κανόνων ενδυμασίας. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η νέα κυβέρνηση δεν επιθυμεί να γυρίσει πίσω τον χρόνο στην εποχή προ εικοσαετίας που το κίνημα βρισκόταν και πάλι στην εξουσία.

Αξίζει να σημειωθεί πως τότε οι γυναίκες δεν είχαν απολύτως καμία πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για την ακρίβεια, από το 1998 και μέχρι την κατάληψη της χώρας από τις ΗΠΑ, κορίτσια πάνω από 8 ετών απαγορευόταν να πηγαίνουν στο σχολείο.

Πλέον, είπε ο Χακάνι, οι φοιτήτριες θα διδάσκονται από γυναίκες καθηγήτριες, όπου αυτό είναι εφικτό, και οι τάξεις θα είναι ξεχωριστές με βάση την ερμηνεία του ισλαμικού νόμου της σαρία που δίνει το κίνημα. «Χάρη στον θεό έχουμε έναν μεγάλο αριθμό καθηγητριών. Δεν θα αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα με αυτό. Θα καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για να βρεθούν και να διδάξουν γυναίκες καθηγήτριες τις φοιτήτριες», είπε ο υπουργός των Ταλιμπάν σε συνέντευξη Τύπου στην Καμπούλ.

Ο ίδιος σημείωσε επίσης πως η χιτζάμπ (σ.Σ. η «σεμνή ενδυμασία», όρος ανοιχτός σε ερμηνεία ανάλογα την χώρα και το καθεστώς) θα είναι υποχρεωτική για όλες τις φοιτήτριες, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν αναφέρεται στη μαντίλα που καλύπτει τα μαλλιά ή σε αυτήν που καλύπτει και το πρόσωπο.

Εφόσον χρειαστεί, οι τάξεις θα χωρίζονται με κουρτίνα ώστε να είναι από την μια πλευρά οι γυναίκες και από την άλλη οι άνδρες φοιτητές και η διδασκαλία θα μπορεί να γίνεται και online ή με κλειστό τηλεοπτικό κύκλωμα.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αίθουσες διδασκαλίας χωρισμένες με κουρτίνες ήδη έχουν εμφανιστεί σε πολλά μέρη της χώρας μετά την κατάρρευση της υποστηριζόμενης από τη Δύση κυβέρνησης και την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον περασμένο μήνα.

Ο Χακάνι είπε στους δημοσιογράφους ότι ο διαχωρισμός με βάση το φύλο θα επιβληθεί σε όλο το Αφγανιστάν και ότι όλα τα μαθήματα που διδάσκονται στα κολλέγια θα επανεξεταστούν μέσα στους επόμενους μήνες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Ένα βιβλίο διαβασμένο από χίλιους διαφορετικούς ανθρώπους είναι χίλια διαφορετικά βιβλία."

Αντρέι Ταρκόφσκυ, Ρώσος σκηνοθέτης

 • 337 - Πεθαίνει ο Μέγας Κωνσταντίνος, αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και ισαπόστολος.
  1813 - Γεννιέται ο Ρίχαρντ Βάγκνερ, Γερμανός μουσουργός.
  1825 Πεθαίνει η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, αγωνίστρια της Ελληνικής Επανάστασης.
  1885 - Πεθαίνει ο Βικτόρ Ουγκώ, Γάλλος συγγραφέας.
  1917 - Γεννιέται ο Στέλιος Ανεμοδουράς, συγγραφέας του Μικρού Ήρωα.
  1960 - Στη νότιο Χιλή σημειώνεται ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί, 9,5 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ.
  1963 - Πραγματοποιείται δολοφονική επίθεση εναντίον του βουλευτή της Ε.Δ.Α., Γρηγόρη Λαμπράκη, στη Θεσσαλονίκη. Ο Λαμπράκης εξέπνευσε στις 27 Μαΐου.

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v