Επικίνδυνα σωματίδια στον αέρα της Αθήνας - Μέτρα προστασίας

Μόνο με μάσκες αυξημένης προστασίας, όχι με απλές χειρουργικές, η κυκλοφορία στους δρόμους της Αθήνας, λέει το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος.
Επικίνδυνα σωματίδια στον αέρα της Αθήνας - Μέτρα προστασίας
Σημαντικά επιβαρυμένη είναι σήμερα η ατμόσφαιρα σε πολλές περιοχές της Αττικής, εξαιτίας της πυρκαγιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτη από χτες το απόγευμα στα βορειοανατολικά του νομού. Το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών επισημαίνει πως, στις περιπτώσεις που είναι αναγκαία η μετακίνηση εκτός σπιτιού, πρέπει να φοράμε μάσκες αυξημένης προστασίας N95, ΚΝ95 ή FFP2. Οι απλές χειρουργικές μάσκες δεν επαρκούν για την προστασία από τα επιβλαβή αιωρούμενα και εισπνεόμενα σωματίδια PM2.5.

Η συγκέντρωση των συγκεκριμένων σωματιδίων στον αέρα της Αττικής αποτυπώνεται σε πραγματικό χρόνο σε αυτόν εδώ τον χάρτη.

Μέτρα προστασίας από τα αιωρούμενα σωματίδια

Περιορισμός Μετακινήσεων. Θα πρέπει να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις. Σε περίπτωση, όμως, χρήσης του αυτοκινήτου, προτείνεται η ρύθμιση του συστήματος κλιματισμού του οχήματος στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η είσοδος του καπνού στην καμπίνα των επιβατών.

Μείωση των πηγών ρύπανσης του εσωτερικού αέρα εντός του σπιτιού. Κατά τη διάρκεια μίας πυρκαγιάς πρέπει να αποφεύγεται το κάπνισμα στο εσωτερικό των κατοικιών, το μαγείρεμα με τη χρήση ψησταριάς, η χρήση τζακιού για ψήσιμο/μαγείρεμα, η χρήση αεροζόλ (εντομοκτόνα, αρωματικά χώρου, σπρέι μαλλιών) και οποιασδήποτε άλλης πηγής που ενδέχεται να επιβαρύνει την ποιότητα του εσωτερικού αέρα.

Χρήση Μέτρων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) από τον καπνό. Κάποια άτομα που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες ενδέχεται να απαιτηθεί να χρησιμοποιήσουν μάσκες για να προστατευθούν από τον καπνό και τις αναθυμιάσεις. Σε αυτήν την περίπτωση, το φίλτρο της μάσκας πρέπει να είναι πιστοποιημένο για κατακράτηση Α.Σ.2.5 και να εξασφαλίζεται ότι η μάσκα εφαρμόζει καλά στο στόμα και τη μύτη του ατόμου.

Σε περίπτωση που κάποιο άτομο ή οι οικείοι του παρουσιάσουν οποιαδήποτε συμπτώματα εξαιτίας του καπνού ή των συνθηκών της πυρκαγιάς (ενδεικτικά αναφέρονται δύσπνοια, σύγχυση, σπασμοί, καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, απώλεια συνείδησης) πρέπει να αναζητηθεί αμέσως ιατρική συνδρομή.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v