SPECIALSΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Επείγουσα έκκληση για την Αττική: Κλείστε πόρτες και παράθυρα και μείνετε σπίτι

Επικίνδυνα σωματίδια συγκεντρώνονται στον αέρα της Αττικής μετά τη φωτιά της Βαρυμπόμπης. Με μάσκες συνιστάται να γίνονται οι απαραίτητες μετακινήσεις.

Επείγουσα έκκληση για την Αττική: Κλείστε πόρτες και παράθυρα και μείνετε σπίτι

Συναγερμό σήμανε το πρωί της Τετάρτης 4 Αυγούστου το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, για επικίνδυνα σωματίδια στον αέρα της Αττικής, που προκλήθηκαν από την φωτιά στη Βαρυμπόμπη.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο σε ανάρτησή του συνιστά στους πολίτες να παραμείνουν σπίτι, με ερμητικά κλειστά πόρτες και παράθυρα, και αν χρειαστεί να βγουν έξω να φορούν μάσκες N95, ΚΝ95 ή FFP2, οι οποίες παρέχουν προστασία από τα σωματίδια PM2.5.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον χάρτη που δείχνει σε πραγματικό χρόνο την συγκέντρωση των σωματιδίων η κατάσταση φαίνεται να εξομαλύνεται. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως στο κέντρο της Αθήνας στις 5.00 το πρωί ο αριθμός άγγιζε το 465 (κατάσταση συναγερμού) ενώ στις 14.00 το μεσημέρι ο αριθμός αυτός έχει υποχωρήσει στο 35 (νούμερο που προκαλεί προβλήματα σε ευπαθείς ομάδες με αναπνευστικά προβλήματα, αλλά όχι στον γενικό πληθυσμό).

Αναλυτικά, η ανάρτηση του Αστεροσκοπείου στις 5.00 το πρωί της Τετάρτης 4/8:Σε εγκύκλιο που εξέδωσε σήμερα το Υπουργείο Υγείας αναφέρει πως «τα αιωρούμενα σωματίδια είναι πιθανόν να διεισδύσουν μέχρι το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα (πνεύμονες), ενώ τα μικρότερης διαμέτρου μικροσωματίδια ενδέχεται να περάσουν και στην κυκλοφορία του αίματος. Η προσωρινή υπερσυγκέντρωση αυτών των ουσιών καθώς και η μεταφορά τους με τη βοήθεια του ανέμου σε γειτνιάζουσες περιοχές ενδέχεται να δημιουργήσουν βραχυπρόθεσμα ή/και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας στο γενικό πληθυσμό και ιδίως στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου από έκθεση σε καπνό είναι άτομα με άσθμα ή άλλα αναπνευστικά νοσήματα, άτομα με καρδιοαγγειακές παθήσεις, χρονίως πάσχοντες, ηλικιωμένοι, παιδιά, έγκυοι και καπνιστές. Η έκθεση στον καπνό μιας πυρκαγιάς ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμούς στα μάτια και την αναπνευστική οδό, βήχα, βρογχίτιδα, ενδέχεται να επιδεινώσει ή να πυροδοτήσει συμπτώματα κρίσης άσθματος και σε ορισμένες περιπτώσεις διαταραχή της αναπνευστικής λειτουργίας όπως δύσπνοια. Επίσης, σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα ενδέχεται να συμβάλει σε διαταραχές ρυθμού της καρδιάς και σε ακραίες περιπτώσεις σε καρδιαγγειακά επεισόδια με κατάληξη το θάνατο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2