Τα λάθη που κάνεις στην ανακύκλωση

Είσαι σίγουρος ότι ανακυκλώνεις σωστά και τα σωστά; Δες ποια λάθη είναι πολύ πιθανό να κάνεις.
Τα λάθη που κάνεις στην ανακύκλωση

Τι ανακυκλώνεται και τι όχι; Τι πρέπει να προσέχεις όταν ρίχνεις σκουπίδια στους μπλε κάδους;

Η ανακύκλωση είναι ωφέλιμη, αρκεί να την κάνεις σωστά. Δες παρακάτω μερικά από τα πιο συνηθισμένα λάθη και απόφυγέ τα.

Πετάς δεμένες σακούλες

Το πιο συχνό λάθος που κάνουμε οι περισσότεροι είναι ότι πετάμε στον κάδο τις συσκευασίες σε δεμένες σακούλες. Για λόγους ασφαλείας, οι σακούλες δεν ανοίγονται σε εγκαταστάσεις ανακύκλωσης. Αν λοιπόν βάλεις τα πράγματα σε κλειστή σακούλα σκουπιδιών, θα πάει χωματερή.

Και λερωμένες συσκευασίες

Οτιδήποτε έχει υπολείμματα, π.χ. το κουτί της πίτσας, ΔΕΝ ανακυκλώνεται. Οποιαδήποτε συσκευασία πρέπει να ρίχνεται στην ανακύκλωση άδεια και καθαρή, ώστε να μην περιέχει υπολείμματα τροφών, απορρυπαντικών ή οτιδήποτε άλλο.

Προσοχή στα χαρτιά

Για να ανακυκλωθεί κάποιο χαρτί πρέπει να έχει μέγεθος τουλάχιστον Α4, άρα μην πετάς στην ανακύκλωση σχισμένες σελίδες, εισιτήρια και άλλα χαρτάκια. Επίσης, το βρεγμένο χαρτί όπως και το λερωμένο – λαδωμένο δεν ανακυκλώνεται.

Και τα χαρτοκιβώτια

Μην τα πετάς ως έχουν στους μπλε κάδους. Δίπλωσέ τα πρώτα για να μην πιάνουν περιττό χώρο και μετά πέταξέ τα.

Αν ραγίσει το γυαλί…

Δεν ξανακολλάει λένε, αλλά όπως και να έχει εσύ δε θα πρέπει να πετάς σπασμένα γυαλιά στους κάδους ανακύκλωσης γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού των εργαζομένων στα κέντρα. Μπορείς όμως να πετάξεις συσκευασίες από γυαλί π.χ. μπουκάλια και βαζάκια, νερό, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, τρόφιμα κ.ά.

Κράτα το καλαμάκι

Πόσες φορές έτυχε να πετάξεις ένα καλαμάκι στον κάδο ανακύκλωσης επειδή είναι πλαστικό; Ε λοιπόν μην το κάνεις. Η συσκευασία τους παρ’ όλα αυτά επιτρέπεται να μπει στον κάδο

Και την παλιά σου συλλογή από CD/VHS

Μπορεί να κατασκευάζονται κατά κύριο λόγο από αλουμίνιο, όμως τα αγαπημένα σου σιντί ή οι παλιές βιντεοκασέτες περιέχουν πολλές προσμείξεις, καθιστώντας αδύνατη την άμεση ανακύκλωσή τους. Σε κάθε περίπτωση, οι συσκευασίες τους μπορούν να ανακυκλωθούν.

Και αν έχεις περαιτέρω απορίες δες εδώ τι πρέπει να πετάς και τι όχι στους μπλε κάδους:



 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v