Κλωνοποίησαν αγελάδα στη Ρωσία για να παράγει υποαλλεργικό γάλα

Ερευνητές στη Ρωσία παρήγαγαν την πρώτη βιώσιμη κλωνοποιημένη αγελάδα της χώρας, και τώρα επεξεργάζονται τα γονίδιά της ώστε να παράγει υποαλλεργικό γάλα.
Κλωνοποίησαν αγελάδα στη Ρωσία για να παράγει υποαλλεργικό γάλα
Ερευνητές στο Ernst Federal Livestock Science Center στο Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας Skolkovo στη Μόσχα παρήγαγαν την πρώτη βιώσιμη κλωνοποιημένη αγελάδα στη Ρωσία.

Ήταν 63 κιλά όταν γεννήθηκε στις 10 Απριλίου 2020, ενώ στη συνέχεια, οι επιστήμονες συνέδεσαν τα γονίδια της και μπόρεσαν να απομακρύνουν τη β-λακτοσφαιρίνη, η οποία προκαλεί δυσανεξία στη λακτόζη στους ανθρώπους, με την ελπίδα να παράγει υποαλλεργικό γάλα.

Ένα άρθρο που περιγράφει τα πειραματικά αποτελέσματα των γενετικά επεξεργασμένων αγελάδων, δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Doklady Biochemistry and Biophysics.

Η ομάδα με επικεφαλής τη Galina Singina του Ernst Federal Science Center για την κτηνοτροφία κλωνοποίησε το ζώο χρησιμοποιώντας τη μέθοδο μεταφοράς πυρηνικών σωματικών κυττάρων (SCNT). Σε αυτή τη μέθοδο, οι πυρήνες μεταφέρονται από κανονικά κύτταρα ενός ζώου δότη σε ένα αυγό και στη συνέχεια απομακρύνονται οι πυρήνες.

Μετά, οι ερευνητές εμφύτευσαν το προκύπτον έμβρυο στη μήτρα της αγελάδας η οποία και το γέννησε.

Τώρα, η ομάδα θα κάνει το ίδιο με ένα κοπάδι από έμβρυα με επεξεργασμένα γονίδια και έτσι, θα δημιουργήσει μια γενιά αγελάδων που θα παράγει φυσικά γάλα χωρίς λακτόζη.

Εκτιμάται ότι το 70% του ανθρώπινου πληθυσμού έχει κάποιας μορφής δυσανεξία στα γαλακτομικά προϊόντα που προέρχονται από αγελαδινό γάλα.

Με πληροφορίες από news18.com

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v