Ο Ανδρέας Παπανδρέου μέσα από τις πιο ιστορικές του στιγμές

Από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ μέχρι την επιστροφή από το Χέρφιλντ, έξι σημαντικές στιγμές στην μακροχρόνια πολιτική ζωή του Ανδρέα Παπανδρέου.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου μέσα από τις πιο ιστορικές του στιγμές
Ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, οφείλει κανείς να παραδεχτεί πως ο Ανδρέας Παπανδρέου υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους και πλέον αναγνωρίσιμους ηγέτες της μεταπολίτευσης.

Οι σημαντικές στιγμές στη μακροχρόνια πολιτική του πορεία ήταν δεκάδες. Δείτε παρακάτω έξι από τις πλέον χαρακτηριστικές.

Η ίδρυση του ΠΑΣΟΚ

Στις 3 Σεπτέμβρη του 1974, ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοινώνει την ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Η επίσημη παρουσίαση γίνεται στο ξενοδοχείο «Κινγκ Πάλας», παρουσία 150 ατόμων, που αποτέλεσαν και τον ιδρυτικό του πυρήνα.



«Βυθίσατε το Χόρα»

Η έξοδος του τουρκικού πλοίου «Χόρα» στο Αιγαίο την Παρασκευή 6 Αυγούστου 1976, προκάλεσε τεράστια κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις φέρνοντας τις δύο χώρες στα πρόθυρα πολεμικής σύρραξης. Τότε, ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε την ιστορική δήλωση προς την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή: «Βυθίσατε το Χόρα». Η ιστοριογραφία αναφέρει ότι πιθανόν η δήλωση Παπανδρέου να ήταν προϊόν συνεννόησης ανάμεσα στους δύο άνδρες. Η σκληρή στάση της αντιπολίτευσης, θα έδινε ένα διπλωματικό χαρτί στην Κυβέρνηση Καραμανλή.



Η προεκλογική συγκέντρωση της 15ης Οκτωβρίου

Το βράδυ της Πέμπτης 15 Οκτωβρίου του 1981, πραγματοποιείται ίσως η μεγαλύτερη πολιτική συγκέντρωση στην ιστορία της χώρας, με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να κατακλύζουν την πλατεία Συντάγματος για να δουν από κοντά τον επόμενο Πρωθυπουργό. Δύο ημέρες μετά το ΠΑΣΟΚ θα είναι κυβέρνηση με το ιστορικό 48% και το θρυλικό σύνθημα «Σοσιαλισμός στις 18».



Η επίσκεψη Αραφάτ στην Ελλάδα

Το 1988 ο Παλαιστίνιος ηγέτης επισκέπτεται την χώρα και παραχωρεί κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Παπανδρέου μάλιστα, υπήρξε ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που αναγνώρισε το παλαιστινιακό κίνημα, κάτι που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.



Η εγχείρηση καρδιάς

Στις 30 Σεπτεμβρίου του 1988, ο Παπανδρέου υποβάλλεται σε επέμβαση ανοιχτής καρδιάς από τον παγκοσμίου φήμης καρδιοχειρουργό Μαγκντί Γιακούμπ, στο Χέρφιλντ του Λονδίνου. Επιστρέφει νικητής στην Αθήνα, όπου λαμβάνει πανηγυρική υποδοχή στο Ελληνικό, κάνοντας μάλιστα το ιστορικό νεύμα στην Δήμητρα Λιάνη.





 «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες»

Λίγα χρόνια πριν τη νίκη των εκλογών του 1981, ο Ανδρέας Παπανδρέου σε μια απευθείας αντιπαράθεση με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, θα απαντήσει στην ιστορική φράση «Ανήκομεν εις την Δύσιν», με το «Προτιμούμε να ανήκομεν εις τους Έλληνες».

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v