Αρκουμανέας: Αν χρειαστεί θα κάνουμε τοπικά λοκντάουν

Σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ίσως χρειαστούν τοπικά λοκντάουν για να αντιμετωπιστεί η μετάλλαξη Δέλτα, είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
Αρκουμανέας: Αν χρειαστεί θα κάνουμε τοπικά λοκντάουν
Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο νέων τοπικών λοκντάουν ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ σχετικά με την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα στην Ελλάδα.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε μεταλλάξεις του κορωνοϊού» είπε συγκεκριμένα, ενώ πρόσθεσε πως τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν ότι τον Αύγουστο η συγκεκριμένη μετάλλαξη θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος στην Ευρώπη, «και προφανέστατα και στην Ελλάδα».

«Αυτή τη στιγμή η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται σε εγρήγορση, και υπάρχει μια σχετική ανησυχία επειδή η συγκεκριμένη μετάλλαξη Δέλτα είναι 50% με 60% πιο μεταδοτική, από την Άλφα που είναι η γνωστή που ξέραμε, η βρετανική, που έχει κυριαρχήσει και στη χώρα μας, η οποία με τη σειρά της είναι 50% πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό» συνέχισε ο κ. Αρκουμανέας.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο νέων λοκντάουν, απάντησε «μη φτάσουμε στο αν θα έχουμε νέα μέτρα, ακόμα τελειώνουμε το τρίτο κύμα. Αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας είναι τα καλύτερα που είχαμε εδώ και μήνες και μας οδήγησαν σε συγκεκριμένες αποφάσεις. Yπάρχει όμως μια ανησυχία και προετοιμαζόμαστε για τη μετάλλαξη που φαίνεται ότι θα κυριαρχήσει».

Η απάντηση, σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκεται στα εμβόλια. «Πρώτον πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε, δεύτερον, τα εμβόλια είναι ασφαλή. Έχουν γίνει δισεκατομμύρια δόσεις σε όλο τον πλανήτη και εκατομμύρια στη χώρα μας με απειροελάχιστες επιπλοκές. Και τρίτον οι μη εμβολιασμένοι και οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη πολύ πιθανόν, για να μην πω σίγουρα, μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα».

Όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει τι εννοεί λέγοντας προβλήματα, έκανε λόγο για πιθανά τοπικά λοκντάουν σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Είπε, δε, συγκεκριμένα πως στο Ηράκλειο –όπου εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα– η εμβολιαστική κάλυψη είναι μικρή.

«17 μήνες με την πανδημία έχουμε μάθει ότι όλα είναι στο τραπέζι και παίρνεις την απόφαση με τα δεδομένα που έχεις εκείνη τη στιγμή. Με νέα δεδομένα παίρνεις νέες αποφάσεις» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως ενδέχεται να ξαναεισαχθεί και το μέτρο της μάσκας, άλλα «είναι στο χέρι μας αφού υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια να πάμε να εμβολιαστούμε»

«Τη μετάλλαξη Δέλτα την έχουμε βρει (στη χώρα μας) και από τον Απρίλιο γίνονται ιχνηλατήσεις, μπορεί να μη βρίσκουμε όλες τις μολύνσεις, αλλά η συνολική εικόνα για τη Δέλτα είναι αυτή» κατέληξε.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v