Οι ΗΠΑ είχαν κρούσματα κορωνοϊού ήδη από το 2019

Η πανδημία ξεκίνησε πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι πιστεύαμε, όχι μόνο στην Κίνα αλλά και στις ΗΠΑ, λέει νέα μελέτη.
Οι ΗΠΑ είχαν κρούσματα κορωνοϊού ήδη από το 2019
Σοκαριστικά στοιχεία φέρνει στο φως κυβερνητική μελέτη στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία η πανδημία του κορωνοϊού είχε ξεκινήσει νωρίτερα απ’ ό,τι πιστεύαμε –κι αυτή την φορά, αυτό δεν αφορά την Κίνα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο κορωνοϊός είχε προσβάλλει ανθρώπους σε πέντε πολιτείες των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2019 και τον Ιανουάριο του 2020, εβδομάδες προτού οι συγκεκριμένες πολιτείες ανακοινώσουν κρούσματα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, και ανέλυσε δείγματα αίματος 24.079 ανθρώπων, τα οποία είχαν ληφθεί μεταξύ 2 Ιανουαρίου 2020 και 18 Μαρτίου 2020. Οι ερευνητές αναζήτησαν στο κάθε δείγμα αντισώματα τα οποία εμφανίζονται περίπου δύο εβδομάδες μετά τη μόλυνση από κορωνοϊό.

Τα πρώτα δύο δείγματα που βρέθηκαν θετικά χρονολογούνται από τις 7 και 8 Ιανουαρίου 2020, στο Ιλινόις και τη Μασαχουσέτη αντίστοιχα, πράγμα που σημαίνει πως οι δύο αυτοί άνθρωποι είχαν ήδη μολυνθεί τον Δεκέμβριο του 2019.

Συνολικά, ο αριθμός των κρουσμάτων που βρέθηκε είναι 7 (στα 24.079 δείγματα που εξετάστηκαν) πράγμα που σημαίνει πως οι πρώτες περιπτώσεις στις ΗΠΑ ήταν σποραδικές.

«Μας βοηθά να κατανοήσουμε λίγο περισσότερο τη γεωγραφική εξάπλωση ως προς τα σημεία που βρισκόταν ο ιός εκείνες τις πρώτες μέρες της επιδημίας στις ΗΠΑ», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας και αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας, Keri Althoff.

Μία ακόμα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications στις αρχές Ιουνίου, εντόπισε επίσης σποραδικά κρούσματα στη Νέα Υόρκη ένα μήνα πριν την πρώτη επίσημη ανακοίνωση και το πανδημικό κύμα του Μαρτίου του 2020, πράγμα που υποδηλώνει μια αργή, σιωπηλή είσοδο του ιού και λίγα μεμονωμένα περιστατικά στις αρχές της πανδημίας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v