Ποιος και γιατί αποψίλωσε δασική έκταση στον Σχινιά;

Στην αποψίλωση έκτασης στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά προχώρησε ιδιώτης εργολάβος, με την εντολή να έρχεται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Ποιος και γιατί αποψίλωσε δασική έκταση στον Σχινιά;
Οι φύλακες του φορέα διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα ήρθαν την Δευτέρα αντιμέτωποι με ιδιωτικό συνεργείο το οποίο αποψίλωνε έκταση στη μία πλευρά του δρόμου που διέσχιζε το πάρκο.

Το γεγονός τους προκάλεσε ερωτηματικά και προβληματισμό, καθώς ο φορέας δεν είχε δώσει γνωμοδότηση για να ξεκινήσουν τα έργα, ούτε υπήρχε πρόβλεψη για το πώς θα αποκατασταθεί η ζημιά που συντελέστηκε.

Σημειώνεται πως κόπηκαν δεκάδες δενδρύλλια κουκουναριάς, που είναι το κύριο προστατευόμενο είδος στην περιοχή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, το συνεργείο αποψίλωσης είχε άδεια από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η αστυνομία που κλήθηκε από τον φορέα περιορίστηκε στο να καταγράψει το περιστατικό.

Η ηγεσία του φορέα επικοινώνησε αμέσως με το υπουργείο Περιβάλλοντος ζητώντας να παρέμβει για την άμεση παύση των εργασιών, κάτι το οποίο έγινε το μεσημέρι.

Το συνεργείο όμως είχε ήδη κόψει όλη τη βλάστηση σε μήκος περίπου 250 μέτρων, συμπεριλαμβανομένων και νεαρών δενδρυλλίων κουκουναριάς.

«Δεν συμφωνούμε με την επέμβαση που έγινε», ανέφερε ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης, Γιώργος Λυριντζής. «Τον Μάιο το διοικητικό συμβούλιο του φορέα πρότεινε συγκεκριμένες επεμβάσεις για την προστασία του δάσους κουκουναριάς. Ανάμεσα σε αυτές, η αποψίλωση των ξενικών ειδών (όπως ευκάλυπτοι και ακακίες), η απομάκρυνση της συνεχούς θαμνώδους βλάστησης, το κλάδεμα των πεύκων που περνούν τα στηθαία προς τον δρόμο και φυσικά το κόψιμο των αγριόχορτων σε μήκος 550 μέτρων, σε μια ζώνη 5 μέτρων εκατέρωθεν του δρόμου», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, σημαντικό θέμα παραμένουν οι πολύ περιορισμένες αρμοδιότητες των φυλάκων των φορέων διαχείρισης.

«Οι δίοδοι προς την παραλία κλείστηκαν με μπάρα από πέρυσι, ενώ τοποθετήθηκαν ενημερωτικές πινακίδες. Όμως οι φύλακες μπορούν να κάνουν πολύ λίγα όταν εντοπίζουν ανθρώπους μέσα στο δάσος της κουκουναριάς να ψήνουν ή να πετούν σκουπίδια – το δασαρχείο έχει έναν υπάλληλο για μια τεράστια περιοχή, ενώ η αστυνομία δεν είναι πάντα διαθέσιμη. Επιπλέον, τα Σαββατοκύριακα σταθμεύουν αυτοκίνητα και στις δύο πλευρές του δρόμου, με αποτέλεσμα αν συμβεί κάτι να μην μπορεί να περάσει πυροσβεστικό όχημα», λέει ο κ. Λυριντζής.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v