Το 74% των Ελλήνων τάσσεται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Σε έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, πάνω από 7 στους 10 Έλληνες δήλωσαν υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού.
Το 74% των Ελλήνων τάσσεται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού
Μελέτη που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2020 κατέληξε στο συμπέρασμα πως το 62% των Ελλήνων προτίθεται να κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ενώ ένα 74% τάσσεται υπέρ των υποχρεωτικών εμβολιασμών.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε τυχαίο και αντιπροσωπευτικό δείγμα 855 ενηλίκων από όλη την επικράτεια, δημοσιεύτηκε στις αρχές Ιουνίου στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Evaluation in Clinical Practice».

Ο Κυριάκος Σουλιώτης, επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας και καθηγητής Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κυριάκος Σουλιώτης, μίλησε στο Πρακτορείο Fm του ΑΠΕ-ΜΠΕ και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 Μυστικά Υγείας» και ανέφερε ότι υψηλότερα ποσοστά πρόθεσης εμβολιασμού έναντι της Covid-19 καταγράφονται σε όσους δηλώνουν ότι εμπιστεύονται τις συστάσεις και τις οδηγίες των επίσημων υγειονομικών αρχών.

Ωστόσο, ο ίδιος επισήμανε πως τα ποσοστά αυτά είναι μειωμένα σε σχέση με εκείνα της αντίστοιχης έρευνας που έγινε κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, όπου καταγράφηκε 40% αύξηση της εμπιστοσύνης στο κράτος και τους θεσμούς του, λόγω της τότε διαχείρισης της πανδημίας.

Σχετικά με την απόφαση της Ιταλίας για υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών

Οι κοινωνίες μας είναι κοινωνίες της συνύπαρξης. Οι επιλογές μας εφόσον επηρεάζουν και τους άλλους, πρέπει να υπόκεινται σε κάποιους κανόνες. Με αυτή την έννοια θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια ορθολογικής και έγκυρης ενημέρωσης των πολιτών που έχουν δεύτερες σκέψεις, τονίζει ο κ. Σουλιώτης και εκφράζει την πεποίθηση ότι ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει υποχρεωτικός, ειδικά σε κάποιες κατηγορίες εργαζομένων που συναναστρέφονται με πολύ κόσμο, ή ευάλωτους ανθρώπους, όπως πχ οι υγειονομικοί.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να τους στερηθούμε σε περίπτωση που νοσήσουν, γιατί η πίεση στο σύστημα υγείας θα καταστεί μη διαχειρίσιμη. Μία σειρά από λόγους μας κάνουν να υποστηρίζουμε ότι είναι ορθολογική η επιλογή και της γειτονικής Ιταλίας να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών, όπως πρόσφατα ανακοινώθηκε».

Πιθανότερο να εμβολιαστούν εμφανίζονται όσοι κάνουν τακτικά ιατρικές εξετάσεις

Όσον αφορά τα συμπεράσματα της μελέτης, συνεχίζει ο κ. Σουλιώτης, «υψηλότερα ποσοστά πρόθεσης εμβολιασμού κατά της Covid-19 (75%) σημειώνουν όσοι είναι υπέρ της υποχρεωτικότητας γενικά των εμβολιασμών, ενώ από το 38% των συμμετεχόντων που δηλώνουν αρνητική πρόθεση έναντι του εμβολιασμού κατά της Covid-19, το 60% επικαλούνται ανησυχία ως προς την ασφάλεια του εμβολίου εξαιτίας της διάρκειας των κλινικών μελετών και το 26% ενδεχόμενες παρενέργειες. Ένα 6% αυτών αποδίδουν την αρνητική τους στάση στο ότι ‘τα εμβόλια υπηρετούν άλλους σκοπούς’. Θετικά προς την πρόθεση εμβολιασμού κατά της Covid-19 συσχετίζεται και η συχνή χρήση προληπτικών υπηρεσιών» καταλήγει ο ίδιος.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v