Νέα έξαρση του κορωνοϊού στην Κίνα

Σε αυστηρότατα λοκντάουν και καραντίνα για τους ταξιδιώτες που φτάνει ακόμα και τον ένα μήνα προχωρούν ξανά οι κινεζικές αρχές.
Νέα έξαρση του κορωνοϊού στην Κίνα
Εφιαλτικές στιγμές που θυμίζουν 2020 ζει ξανά η Κίνα, μετά από έναν περίπου χρόνο κατά τον οποίο η πανδημία φαινόταν να έχει τεθεί υπό έλεγχο. Τώρα, μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα στην Ινδία σε συνδυασμό με την αδυναμία του εμβολιαστικού προγράμματος της Κίνας να ανταπεξέλθει (παρά το γεγονός ότι σε ορισμένες επαρχίες πραγματοποιούνται έως και 20 εκατομμύρια εμβολιασμοί την ημέρα) τα αυστηρά λοκντάουν επιστρέφουν σε πολλά μέρη της χώρας.

Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ των New York Times, εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι παραμένουν ανεμβολίαστοι, ενώ αυξάνονται παράλληλα και τα ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο τα κινέζικα εμβόλια είναι σε θέση να σταματήσουν την μετάδοση του κορωνοϊού. Εκτός από την Κίνα, τόσο οι Σεϋχέλλες όσο και η Μογγολία, που προμηθεύονται αμφότερες τα εμβόλιά τους από την Κίνα, αναφέρουν υψηλό αριθμό κρουσμάτων παρά το πολύ μεγάλο ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού τους κυρίως με το Sinopharm.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στην Γκουανγκζού, μια πόλη 18,7 εκατομμυρίων κατοίκων. Από την Κυριακή μέχρι την Τρίτη, όλοι οι πολίτες υποβλήθηκαν σε τεστ –κάποιοι μάλιστα από αυτούς δύο φορές– ενώ αυτή τη στιγμή 180.000 άνθρωποι βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό, δεν επιτρέπεται να βγουν από το σπίτι τους ούτε για σούπερ μάρκετ ή άλλες βασικές ανάγκες, παρά μόνο για ιατρικό έλεγχο.

Σύμφωνα με τον υποδιευθυντή του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων της πόλης, Ζανγκ Ζουμπίν, οι αρχές θεωρούν πως η μετάδοση έγινε σε χώρους εστίασης.

Υπό το φως των νέων δεδομένων, η κινεζική κυβέρνηση παίρνει εσπευσμένα νέα έκτακτα μέτρα για τους ταξιδιώτες που ταξιδεύουν στην Κίνα, τα οποία περιλαμβάνουν τουλάχιστον δύο (σε κάποιες περιπτώσεις και τρεις και τέσσερις) εβδομάδες καραντίνας, υπό την επιτήρηση της κινεζικής κυβέρνησης, για όλους ανεξαιρέτως, ακόμα και για πλήρως εμβολιασμένους.

Οι αρχές της Κίνας πλέον σπεύδουν να εμβολιάσουν και τα παιδιά από 3 ετών και πάνω, ενώ εκπρόσωπος της εταιρίας που παράγει το άλλο κύριο κινεζικό εμβόλιο, το Sinovac, δήλωσε ότι χρειάζεται και τρίτη δόση του εμβολίου, η οποία θα δεκαπλασιάσει τα αντισώματα στον οργανισμό εντός μίας εβδομάδας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v