Χαλάζι αναμένεται ακόμα και στην Αθήνα

Βαρύς χειμώνας έρχεται στην Αττική, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, με καταιγίδες ακόμα και χαλαζοπτώσεις.
Χαλάζι αναμένεται ακόμα και στην Αθήνα
Ποιο καλοκαίρι; Καλό χειμώνα να λέμε! Ο καιρός βάλθηκε να μας τρελάνει και χειροτερεύει από σήμερα εξανεμίζοντας (κυριολεκτικά) κάθε ελπίδα για μπανάκι το Σαββατοκύριακο.

Κατά τόπους τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά, ενώ αναμένονται χαλαζοπτώσεις σε αρκετές περιοχές, μεταξύ των οποίων πιθανώς και στην Αττική.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, την Παρασκευή αναμένονται βροχές και καταιγίδες αρχικά σε περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας και από τις μεσημεριανές ώρες στα περισσότερα ηπειρωτικά τμήματα και σε περιοχές της Κρήτης.

Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα και θα συνοδεύονται από έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα, ριπαίους ανέμους και χαλαζοπτώσεις.

Παροδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης σε νησιωτικά τμήματα του Ιονίου, του Βόρειου Αιγαίου και πιθανόν του Ανατολικού Αιγαίου.

Γιατί, όμως, πέφτει χαλάζι τέτοια εποχή στην Ελλάδα; Θα αναρωτηθείτε. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες του meteo, οι χαλαζοπτώσεις αποτελούν συχνό φαινόμενο στη χώρα μας στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού, καθώς σχετικά ψυχρές αέριες μάζες από τη Βόρεια Ευρώπη βρίσκουν συχνά δίοδο προς τα νότια.

Η παρουσία ψυχρών αερίων μαζών στην ατμόσφαιρα, σε συνδυασμό με την έντονη θέρμανση του εδάφους αυτή την περίοδο, δημιουργούν συνθήκες αστάθειας. Με παρουσία κατάλληλων ποσοτήτων υγρασίας, η αστάθεια οδηγεί συχνά σε εκδήλωση καταιγίδων, μερικές από τις οποίες παράγουν χαλάζι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v