Μαγιορκίνης: «Μαζικός εμβολιασμός, αλλιώς έρχεται 4ο κύμα»

Άλλον έναν χειμώνα με κρούσματα, λοκντάουν και μηνύματα στο 13033 προέβλεψε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, αν δεν σπεύσουμε όλοι να εμβολιαστούμε.
Μαγιορκίνης: «Μαζικός εμβολιασμός, αλλιώς έρχεται 4ο κύμα»
Τον κώδωνα του κινδύνου για τέταρτο κύμα κορωνοϊού, και νέο λοκντάουν τον χειμώνα, έκρουσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο καθηγητής απηύθυνε έκκληση για επιτάχυνση του προγράμματος Ελευθερία, τονίζοντας ότι ο κόσμος πρέπει να σπεύσει να εμβολιαστεί, αν δεν θέλουμε άλλον έναν χειμώνα σαν τους δύο προηγούμενους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πανδημία παρουσιάζει κάποια σημάδια ύφεσης, αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα έχουμε ένα απόλυτα ξέγνοιαστο καλοκαίρι.

«Το φετινό καλοκαίρι θα πρέπει να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό και να ετοιμαστούμε για έναν πιθανώς καλύτερο χειμώνα», τόνισε ο καθηγητής, συμπληρώνοντας πως «δεν θα έχουμε πλήρη κανονικότητα, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», επεσήμανε.

Ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε επίσης πως αν καταφέρουμε να φτάσουμε ένα ποσοστό 60-70% πλήρως εμβολιασμένων στις ηλικίες 20 με 39 ετών, θα έχουμε πετύχει ένα μεγάλο ποσοστό του τείχους ανοσίας –ένα 80%, πιο συγκεκριμένα. Οι μεγαλύτερες ηλικίες βρίσκονται ήδη σε ένα καλό ποσοστό, συμπλήρωσε, όμως οι νεότεροι είναι αυτοί που έχουν τις περισσότερες επαφές και δραστηριότητες, γι’ αυτό η ανοσία τώρα εξαρτάται από αυτούς.

Αν αυτό δεν γίνει, τον χειμώνα οι δραστηριότητες και οι επαφές –που εκ των πραγμάτων συμβαίνουν μόνο σε κλειστούς χώρους– θα πρέπει ξανά να περιοριστούν. «Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με συνθήκες μεταδοτικότητας το χειμώνα, με ποσοστό εμβολιασμού χαμηλότερο από το 60-70%» δήλωσε ο κ. Μαγιορκίνης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αν αυτό το ποσοστό δεν επιτευχθεί, τον χειμώνα να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους μόνο οι εμβολιασμένοι.

«Το χειμώνα δεν θα προλάβουμε, αν δεν φτάσουμε αυτό το ποσοστό. Είναι σχεδόν βέβαιο το 4ο κύμα αν δεν επιτύχουμε ένα καλό τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι» κατέληξε ο καθηγητής.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v