Η πανδημία αύξησε τις τιμές σε σούπερ μάρκετ και καύσιμα

Τι γίνεται και ακριβαίνουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης αυτές τις μέρες; Η πανδημία τα φταίει όλα, λένε οι αναλυτές.
Η πανδημία αύξησε τις τιμές σε σούπερ μάρκετ και καύσιμα
Αν δεν το πρόσεξες… ετοιμάσου να το προσέξεις: Βασικά είδη στα σούπερ μάρκετ είναι τελευταία ελαφρώς τσιμπημένα, και αναμένεται να ακριβύνουν κι άλλο, καθώς η πανδημία έφερε αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα ανεβαίνει και η τιμή της βενζίνης, η οποία επηρεάζει το κόστος μεταφοράς των προϊόντων –κόστος που τελικά μετακυλύεται στο προϊόν.

Με βάση στοιχεία από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) η αύξηση των τιμών σε σιτηρά, γαλακτοκομικά, ζάχαρη, καφέ και βοδινό κρέας ξεκινά από 3,63% και φτάνει το 26,59%.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του Open, στα χαρτικά καταγράφονται αυξήσεις από 4 έως 12%, στα αλεύρια 10% και στα σπορέλαια 50%.

Ταυτόχρονα, κατά μερικά λεπτά του ευρώ έχει αυξηθεί η τιμή σε βασικά προϊόντα όπως είναι το βρεφικό γάλα (από 10,70€ στα 10,80€), το ρύζι (από 1,70€ στο 1,90€) και ο καφές (από 5,40€ στα 5,70€).

«Υπάρχουν αυξητικές πιέσεις στις τιμές των πρώτων υλών και μένει να δούμε εάν αυτές θα επηρεάσουν και στο μέλλον τις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ», δήλωσε στο ίδιο ρεπορτάζ ο γενικός διευθυντής του ΙΕΛΚΑ.

Η δε τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έχει ανέβει από 1,36€ το λίτρο που ήταν πέρυσι τον Ιούνιο στο 1,61€ σήμερα, κι αυτή με τη σειρά της επηρεάζει σημαντικά τις τιμές των προϊόντων, αλλά και τις μετακινήσεις του κόσμου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v