Μητσοτάκης: Θα συζητήσουμε τον εμβολιασμό για παιδιά από 12 ετών και πάνω

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απέκλεισε τον εμβολιασμό παιδιών άνω των 12 ετών στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου και παρευρέθηκε.
Μητσοτάκης: Θα συζητήσουμε τον εμβολιασμό για παιδιά από 12 ετών και πάνω
Ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε αυτές τις μέρες στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου αναφέρθηκε ανάμεσα σε άλλα και στο φλέγον ζήτημα των εμβολιασμών. Εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα, ενώ στάθηκε και στο πιστοποιητικό εμβολιασμού δηλώνοντας ότι «εξέφρασα την ικανοποίησή μου που η πρότασή μου για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό covid έγινε αποδεκτή».

Όσον αφορά την πιθανότητα εμβολιασμών παιδιών άνω των 12 ετών, τόνισε πως «θα το συζητήσουμε για τα παιδιά από το Γυμνάσιο και άνω, από την ηλικία των 12 και πάνω. Από τη στιγμή που θα εγκριθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αυτό θα δώσει νέα δυναμική στον εμβολιασμό».

Παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί μία ενισχυτική δόση 9-12 μήνες μετά τον πρώτο εμβολιασμό, την ώρα που η Κομισιόν έχει ήδη εξασφαλίσει συμπληρωματικές δόσεις για το 2022 και το 2023. «Αυτές τις δόσεις τις έχουμε στη διάθεσή μας» ανέφερε σχετικά.

Παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία του, υπογράμμισε την ανάγκη για συνεχή εγρήγορση, λέγοντας ότι «ακόμα δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Πάντα υπάρχει ανησυχία για τις μεταλλάξεις που γνωρίζουμε ή αυτές που μπορεί να προκύψουν».

Επιπρόσθετα δήλωσε ότι στην ΕΕ «έχουμε δεσμευτεί μέχρι τέλος του έτους να δωρίσουμε ως Ευρώπη πάνω από 100 εκατ. εμβόλια σε τρίτες χώρες, να είμαστε πρωταγωνιστές στην παγκόσμια προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε την πανδημία», επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη ουδέποτε περιόρισε τις εξαγωγές εμβολίων.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι στην Ελλάδα οι πολίτες είναι ικανοποιημένοι από τη διαδικασία του εμβολιασμού, η οποία συνδυάζει το ψηφιακό αποτύπωμα με το ανθρώπινο χαμόγελο. «Έχει την καθολική αποδοχή των πολιτών και αυτό κάτι λέει για τις δυνατότητες του κράτους. Πολλά περισσότερα μπορούν να λειτουργήσουν όπως η επιχείρηση ‘Ελευθερία’», πρόσθεσε.

Στην ομιλία του ωστόσο, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την ανάγκη εγρήγορσης όλων των πολιτών μιας και δεν έχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία παρά τη συνεχή μείωση των νοσηλειών, των θανάτων και των διασωληνώσεων. Χαρακτήρισε ως τραγωδία το γεγονός ότι κατέληξαν άνθρωποι που είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν και δεν το είχαν κάνει.

«Το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο και όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Αν κάποιος δεν είναι εμβολιασμένος είναι απείρως πιο επικίνδυνο από τις απειροελάχιστες παρενέργειες των εμβολίων. Δεν αντιμετωπίζω καθόλου υποτιμητικά ή κουνώντας το δάκτυλο συμπολίτες μας που ακόμα σκέπτονται να εμβολιαστούν. Ζητώ να κάνουν την πρόσθετη προσπάθεια να το ξεπεράσουν και να δουν πόσο σημαντικό είναι να πάρουν αυτή την απόφαση», κατέληξε.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v