Επί ποδός πολέμου Διόνυσος-Πεντέλη για αναβίωση λατομείου

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έδωσε άδεια σε ιδιωτική εταιρεία να αναβιώσει λατομείο σε προστατευόμενη περιοχή, ξεσηκώνοντας διαμαρτυρίες.
Επί ποδός πολέμου Διόνυσος-Πεντέλη για αναβίωση λατομείου
Eπί ποδός πολέμου βρίσκεται ο Διόνυσος και η Πεντέλη, καθώς διαπιστώθηκε ότι προωθείται η αναβίωση κλεισμένων λατομείων μαρμάρου στη περιοχή Βαθειά Χούνη της Ραπεντώσας, εντός των ορίων του Δήμου Διονύσου, αλλά και κοντά στα σύνορα με το Δήμο Πεντέλης.

Όπως διαπιστώθηκε η ιδιωτική εταιρεία ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ ΑΒΕ, έλαβε άδεια από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, προκειμένου να κάνει έρευνες για την διαπίστωση κοιτασμάτων μαρμάρου, με σκοπό κατόπιν των ερευνών να μισθώσει τις σχετικές εκτάσεις από το Δημόσιο.



Ήδη έχουν κατατεθεί τουλάχιστον τρεις διοικητικές προσφυγές, κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής από την πλευρά τοπικών εξωραϊστικών συλλόγων, σύσσωμης της αντιπολίτευσης του Δήμου Διονύσου, ενώ την… τελευταία ημέρα πριν τη λήξη της σχετικής προθεσμίας κατέθεσε προσφυγή και η διοίκηση του δήμου. Έντονη κινητικότητα υπάρχει και μεταξύ λοιπών οργανωμένων πολιτών, και του Τοπικού Συμβουλίου Διονύσου, με την Πεντέλη να ακολουθεί από κοντά.

Κατάπληξη στους κατοίκους έχει προκαλέσει το γεγονός ότι η περιοχή θεωρείται προστατευόμενη, αλλά και αναδασωτέα, ενώ όπως υποστηρίζουν η λειτουργία λατομείου θα επιβαρύνει όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και την ήδη υψηλή κίνηση που παρατηρείται στο οδικό δίκτυο της περιοχής Διονύσου, που καταλήγει στις παραλίες της Νέας Μάκρης, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.



Ορισμένοι μάλιστα, καταγγέλλουν ότι στην προκειμένη περίπτωση, η έρευνα για μάρμαρα χρησιμοποιείται προσχηματικά, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει αξιοποιήσιμη εμπορικά ποιότητα μαρμάρου στην συγκεκριμένη περιοχή».

Κι ότι στην πράξη η δραστηριότητα θα αφορά σε λατομείο αδρανών υλικών, «που θα λειτουργεί ως απέραντο εργοτάξιο απειλώντας και υποβαθμίζοντας τις ζωές και περιουσίες μας, έως και 70 χρόνια».

Οι κινητοποιήσεις στους δύο Δήμους, Διονύσου και Πεντέλης, αναμένεται να κλιμακωθούν, καθώς στο τρέχον διάστημα, έχει τεθεί σε διαβούλευση η σχετική περιβαλλοντική μελέτη, από την Περιφέρεια Αττικής.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v