Ανοίγει σήμερα για το κοινό το υπέροχο Μέγαρο Τσίλλερ

Το μεγαλειώδες αρχοντικό που σχεδίασε και έζησε τα χρόνια του στην Αθήνα ο Ερνστ Τσίλλερ είναι από σήμερα επιτέλους επισκέψιμο.
Ανοίγει σήμερα για το κοινό το υπέροχο Μέγαρο Τσίλλερ
Στο 22 της οδού Μαυρομιχάλη βρίσκεται ένα από τα ωραιότερα κτίρια του Ερνστ Τσίλλερ: Εκείνο στο οποίο έμεινε ο ίδιος με την οικογένειά του.

Χτισμένο από το 1882 έως το 1885, το κτίριο βγήκε σε πλειστηριασμό και αγοράστηκε από τον Κεφαλλονίτη τραπεζίτη και συλλέκτη Διονύσιο Π. Λοβέρδο το 1912 (εξ ου και το Υπουργείο Πολιτισμού αναφέρεται σε αυτό ως Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου). Εκείνος το χρησιμοποίησε ως κατοικία, αλλά και ως μουσείο, για να εκθέσει τις πλούσιες συλλογές του.

Οι κόρες του, Μαρία Λοβέρδου και Ιωάννα Βασιλιάδη, το δώρισαν στο ελληνικό δημόσιο το 1972, με διαχειριστή το Υπουργείο Πολιτισμού για λογαριασμό του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, με σκοπό τη δημιουργία Μουσείου.

Το 2013 ξεκίνησαν οι εργασίες για την αναστήλωσή του (το 2015 λέγαμε τότε ότι θα ανοίξει) και κάλλιο αργά παρά ποτέ, το υπέροχο νεοκλασικό αποδίδεται σήμερα, 18 Μαΐου 2021, στο κοινό.

Το Μέγαρο, που αποτελεί πλέον και επίσημα παράρτημα του Βυζαντινού Μουσείου, θα είναι επισκέψιμο καθημερινά 10.30-15.30, και κάθε Τρίτη 13.00-20.00.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v