Η ανάμειξη εμβολίων αυξάνει τις πιθανότητες παρενεργειών

Δεν έχει σοβαρούς κινδύνους η ανάμειξη εμβολίων, το να κάνεις δηλαδή ένα εμβόλιο στην πρώτη δόση και ένα άλλο στη δεύτερη, λέει νέα βρετανική μελέτη.
Η ανάμειξη εμβολίων αυξάνει τις πιθανότητες παρενεργειών
Η πρώτη μελέτη που έγινε σχετικά με την ανάμειξη εμβολίων, το αν μπορεί δηλαδή κανείς να κάνει την πρώτη δόση με το εμβόλιο της Pfizer και τη δεύτερη με αυτό της Astra Zeneca ή το ανάποδο, δημοσίευσε τα πορίσματά της.

Σύμφωνα με αυτά, η ανάμειξη διαφορετικών εμβολίων αυξάνει τη συχνότητα των ήπιων έως μέτριων συμπτωμάτων παρενεργειών στους εμβολιαζόμενους, δεν ενέχει όμως σοβαρούς κινδύνους.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι παρενέργειες (κατά κανόνα ρίγη, πονοκέφαλοι, μικρός πυρετός, κόπωση και μυϊκοί πόνοι) μετά από μια τέτοια ανάμειξη δεν διαρκούν πολύ και δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας για όσους εμβολιάζονται.

Αναμένονται ακόμα τα αποτελέσματα της ίδιας μελέτης σχετικά με το τι ποσοστό ανοσίας πετυχαίνει η ανάμειξη δύο διαφορετικών εμβολίων.

Η έρευνα, η οποία χρηματοδοτείται από τη βρετανική κυβέρνηση, έγινε σε 830 εθελοντές άνω των 50 ετών.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", ανέφεραν ότι όταν χορηγούνται σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων τα δύο ανάμικτα δοσολογικά σχήματα (πρώτα Pfizer και μετά AstraZeneca ή πρώτα AstraZeneca και μετά Pfizer) επιφέρουν συχνότερες αντιδράσεις στον οργανισμό των εμβολιαζόμενων μετά τη δεύτερη δόση, σε σχέση με τη χορήγηση και των δύο δόσεων από το ίδιο εμβόλιο. Η αναφορά των συμπτωμάτων έγινε από τους ίδιους τους εμβολιαζόμενους στο διάστημα επτά ημερών μετά τη δεύτερη δόση.

Ενδεικτικά, πυρετό εμφάνισε ένας στους τρεις (34%) εμβολιασθέντες που έκαναν πρώτη δόση AstraZeneca και δεύτερη Pfizer, το 41% όσων έκαναν πρώτη δόση Pfizer και δεύτερη AstraZeneca, το 10% όσων έκαναν δύο δόσεις AstraZeneca και το 21% όσων έκαναν δύο δόσεις Pfizer. Παρόμοιες διαφορές παρατηρήθηκαν και στη συχνότητα των άλλων ακίνδυνων παρενεργειών.

Ο επικεφαλής ερευνητής, αναπληρωτής καθηγητής παιδιατρικής και εμβολιολογίας Μάθιου Σνέιπ της Οξφόρδης, δήλωσε ότι «αυτού του είδους οι αντιδράσεις είναι αναμενόμενες στα εμβόλια και είναι λίγο-πολύ ίδιες με αυτές που βλέπουμε στα στάνταρντ σχήματα δόσεων, απλώς συμβαίνουν κάπως συχνότερα στην περίπτωση του συνδυασμού εμβολίων. Είναι σημαντικό να πληροφορήσουμε τους ανθρώπους σχετικά με αυτά τα ευρήματα, ιδίως από τη στιγμή που αρκετές χώρες εξετάζουν τέτοια σχήματα ανάμεικτων δόσεων. Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι η ανάμιξη δόσεων μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση των απουσιών από τους χώρους εργασίας τη μέρα μετά τον εμβολιασμό, κάτι που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ιδίως όταν προγραμματίζεται ο εμβολιασμός των υγειονομικών».

«Αυτό που είναι σημαντικό», πρόσθεσε, «είναι ότι δεν υπάρχουν ανησυχίες για θέματα ασφάλειας, ενώ ακόμη δεν γνωρίζουμε αν η ανάμιξη θα επηρεάσει την ανοσολογική αντίδραση. Ελπίζουμε να παρουσιάσουμε αυτά τα δεδομένα μέσα στους ερχόμενους μήνες, ίσως και τον Ιούνιο». Επιπλέον, επεσήμανε ότι οι εμβολιαζόμενοι των νεότερων ηλικιών τείνουν να έχουν πιο έντονες αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος τους σε σχέση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία.

Η μελέτη ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2021, ενώ τον Απρίλιο διευρύνθηκε για να συμπεριλάβει και άλλα εμβόλια (Moderna και Novavax), ώστε να δοκιμασθεί σε άλλους 1.050 εθελοντές η ανάμιξη περισσότερων εμβολίων, με την πρώτη δόση να προέρχεται από Pfizer ή AstraZeneca και τη δεύτερη από Moderna ή Novavax. Τα αποτελέσματα αυτής της δεύτερης φάσης επίσης αναμένονται.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v