Από σήμερα στην Ελλάδα το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson

Πατάει γκάζι το πρόγραμμα εμβολιασμών στην Ελλάδα, με το τέταρτο διαθέσιμο εμβόλιο να μπαίνει από σήμερα στο πλάνο.
Από σήμερα στην Ελλάδα το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson
Ξεκινούν σήμερα, Τετάρτη 5 Μαΐου, οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson στην Ελλάδα. Η διαφορά του συγκεκριμένου εμβολίου από τα άλλα τρία που έχουμε διαθέσιμα αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ότι αποτελείται από μία μόνο δόση –ενώ αυτά των Pfizer, Moderna και Astra Zeneca είναι δύο δόσεις το καθένα.

Σύμφωνα με την ομότιμη ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι επίσης πρακτικό καθότι διατηρείται σε συνήθεις θερμοκρασίες ψύξης, και αποτελεσματικό: Άνω του 80% φτάνει η πρόληψη σοβαρής νόσου, άνω του 90% η πρόληψη νοσηλείας και στο 100% η πρόληψη θανάτου από Covid 19.

Μετά τις 14 μέρες από την χορήγησή του ξεκινά η προστασία του εμβολίου, ενώ η αποτελεσματικότητά του έναντι των σοβαρών επιπτώσεων του κορωνοϊού εκδηλώνεται στις 28 ημέρες. Σχεδόν πλήρως από εισαγωγές στο νοσοκομείο και θάνατο προστατεύει στις 49 ημέρες. Το εμβόλιο είναι παρασκευασμένο με τη μέθοδο του ιικού φορέα, χρησιμοποιώντας τον ανθρώπινο αδενοϊό τύπου 26.

Η τρίτη φάση της επιχείρησης «Ελευθερία»

Σε αυξημένους ρυθμούς προβλέπεται να κινηθεί το εθνικό σχέδιο εμβολιασμών μέσα στον Μάιο και τον Ιούνιο, με στόχο να φτάσουμε τα 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς εντός του Μαΐου, και τα 4 εκατομμύρια μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Για τον σκοπό αυτό, θα δημιουργηθούν συνολικά 1.500 εμβολιαστικά κέντρα με επταήμερη λειτουργία και παράταση του ωραρίου λειτουργίας τους έως τα Μεσάνυχτα. Επίσης, στη διαδικασία εμβολιασμού εντάσσονται ιδιωτικά πολυιατρεία, ιδιωτικά διαγωνιστικά εργαστήρια, κλινικές και ιδιωτικά θεραπευτήρια μέσω του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού τους.

Αυτή τη στιγμή εμβολιάζονται οι πολίτες άνω των 30 ετών (30-44 μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca, άνω των 45 ετών και με τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια, Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson), πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης.

Τους επόμενους δύο μήνες αναμένονται στην Ελλάδα παραδόσεις εμβολίων από την Pfizer που φτάνουν τα 2.150.000 δόσεις το Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο. Από την Moderna αναμένουμε 354.000 δόσεις εμβολίων το Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο. Από την εταιρεία Johnson & Johnson, η Ελλάδα έχει παραλάβει 33.600 δόσεις και αναμένεται να παραλάβει επιπλέον 300.000 δόσεις το Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο. Από την AstraZeneca αναμένεται αριθμός δόσεων 450.000-500.000 για κάθε μήνα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v