Πότε μπορούμε να βγάλουμε τις μάσκες μετά τα εμβόλια;

Το Αμερικάνικο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών λέει πως σιγά-σιγά οι εμβολιασμένοι θα σταματήσουν να φορούν μάσκες σε εξωτερικούς χώρους.
Πότε μπορούμε να βγάλουμε τις μάσκες μετά τα εμβόλια;
Όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, έχουν κάνει δηλαδή και τις δύο δόσεις του εμβολίου, μπορούν να σταματήσουν να φορούν μάσκες σε εξωτερικούς χώρους, αν δεν βρίσκονται ανάμεσα σε πολύ κόσμο, σύμφωνα με το Αμερικάνικο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

«Αν είστε πλήρως εμβολιασμένοι και θέλετε να συμμετάσχετε σε μια μικρή συγκέντρωση με άτομα εμβολιασμένα και μη, επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως μπορείτε να το κάνετε με ασφάλεια, χωρίς μάσκα», δήλωσε η Ροσέλ Ουαλίνσκι, διευθύντρια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, της κύριας ομοσπονδιακής υπηρεσίας δημόσιας υγείας των ΗΠΑ.

«Ωστόσο, συνεχίζουμε να συνιστούμε να φοράτε μάσκα κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων σε πολυσύχναστα μέρη, όπως σε γεμάτα γήπεδα ή συναυλίες», πρόσθεσε η ίδια, στην συνέντευξη τύπου που δόθηκε.

Αν και οι συγκεκριμένες οδηγίες αφορούν τους αμερικανούς πολίτες, δείχνουν σίγουρα την τάση για την επόμενη μέρα, καθώς ο εμβολιασμός προχωρά –έστω και αργά– σε όλο τον πλανήτη.

Από την πλευρά του, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) λέει επίσης πως μέτρα όπως η τήρηση των αποστάσεων και η χρήση μάσκας θα μπορούσαν σταδιακά να χαλαρώσουν για τους εμβολιασμένους.

«Καθώς προχωρά το πρόγραμμα εμβολιασμού, είναι ενθαρρυντικό ότι έχουμε τεκμηριωμένες συστάσεις πως η ανοσοποίηση μπορεί να επιτρέψει την αργή χαλάρωση μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων, όπως η χρήση μάσκας και η φυσική απόσταση. Αν και η χαλάρωση των μέτρων προστασίας πρέπει να γίνει σταδιακά και βάσει προσεκτικών εκτιμήσεων των σχετικών κινδύνων, είμαστε πεπεισμένοι ότι η αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη θα έχει θετικό και άμεσο αντίκτυπο στην επιστροφή στην κανονική ζωή», δήλωσε πρόσφατα η διευθύντρια του ECDC, Andrea Ammon.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v