Ένοχος ο αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν για τη δολοφονία του Τζ. Φλόιντ

Ένοχο και για τις τρεις κατηγορίες βρήκαν οι ένορκοι τον αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν, για την ανατριχιαστική δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.
Ένοχος ο αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν για τη δολοφονία του Τζ. Φλόιντ
Η δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζόρτζ Φλόιντ πέρυσι στη Μινεάπολις, ξεκίνησε ένα άνευ προηγουμένου κύμα διαμαρτυρίας που κορυφώθηκε με τη γέννηση του κινήματος Black Lives Matter.

Αργά την Τρίτη (ώρα Ελλάδος), η δικαίωση για τον αδικοχαμένο Φλόιντ ήρθε και από το Δικαστήριο, το οποίο έκρινε ένοχο τον πρώην αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν για φόνο.

Όλοι μιλούν για ετυμηγορία ορόσημο στην ιστορία των φυλετικών σχέσεων στις ΗΠΑ, αλλά και καταδίκη του τρόπου με τον οποίο η Αστυνομία μεταχειρίζεται τους Αφροαμερικανούς και άλλα μέλη εθνικών και φυλετικών μειονοτήτων.

Ο Σόβιν καταδικάστηκε για φόνο δευτέρου βαθμού, φόνο τρίτου βαθμού και ανθρωποκτονία δευτέρου βαθμού, ενώ θα παραμείνει προφυλακισμένος για οκτώ εβδομάδες, έως ότου ανακοινωθεί η ποινή από τον δικαστή.



Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο ξέσπασε σε φωνές, χειροκροτήματα και κλάματα.

«Ποιος νίκησε; Εμείς νικήσαμε» ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκε.

Συγκινημένη υποδέχτηκε και η Νταρνέλ Φρέιζιερ την ετυμηγορία του δικαστηρίου. Είναι η 17χρονη που τράβηξε το σοκαριστικό βίντεο το κινητό της, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως βασικό αποδεικτικό στοιχείο στη δίκη του Ντέρεκ Σόβιν.

«Έκλαψα τόσο πολύ. Όλη αυτή την ώρα η καρδιά μου χτυπούσε τόσο γρήγορα, ήμουν τόσο ανήσυχη, δεν μπορούσα να ελέγξω το άγχος μου», έγραψε στο Facebook.

«Νύχτες ολόκληρες έμενα ξύπνια, ζητώντας συγγνώμη ξανά και ξανά από τον Τζορτζ Φλόιντ που δεν έκανα περισσότερα για να σώσω τη ζωή του», είπε στο δικαστήριο.

«Είμαστε όλοι τόσο ανακουφισμένοι», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τους οικείους του Τζορτζ Φλόιντ. «Είσαστε απίστευτη οικογένεια. Θα ήθελα να ήμουν εκεί για να σας αγκαλιάσω».

«Το σώμα των ενόρκων έκανε το σωστό. Όμως η αληθινή δικαιοσύνη απαιτεί πολλά περισσότερα. Η Μισέλ και εγώ προσευχόμαστε για την οικογένεια Φλόιντ και στέκουμε στο πλευρό όσων δίνουν αγώνα για να εξασφαλίσουν σε κάθε Αμερικανό την πλήρη δικαιοσύνη που ο Τζορτζ και τόσοι άλλοι στερήθηκαν», αναφέρει η ανακοίνωση του ζεύγους Μπάρακ και Μισέλ Ομπάμα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v