Το τεστ της «απόστασης αναπνοής σκόρδου»

Πόσο κοντά είσαι… επικίνδυνα κοντά με κάποιον; Το τεστ της «αναπνοής σκόρδου» υπόσχεται να σε προστατεύσει από την μετάδοση του κορωνοϊού.
Το τεστ της «απόστασης αναπνοής σκόρδου»
Αν μπορείς να μυρίσεις το μεσημεριανό γεύμα του συνομιλητή σου, είσαι πιο κοντά απ’ όσο θα έπρεπε. Αυτός είναι, με δυο λόγια ο κανόνας της «αναπνοής σκόρδου» που μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος για την ασφάλειά μας απέναντι στον κορωνοϊό. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο δρ. Julian Tang, ιολόγος στο Leicester Royal Infirmary και επικεφαλής νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το να εστιάζουμε στο πλύσιμο των χεριών και στο να αποφεύγουμε να ακουμπάμε το πρόσωπό μας, περνάει στον κόσμο λάθος μήνυμα. «Το μήνυμα "χέρια, πρόσωπο, απόσταση", θα έπρεπε βασικά να είναι "απόσταση, απόσταση, χέρια"» εξηγεί ο ίδιος, τονίζοντας ότι ο ιός μεταδίδεται σε απόσταση ενός μέτρου, πράγμα που κάνει τις μεταξύ μας αποστάσεις τελικά σημαντικότερες από το πολύ σχολαστικό πλύσιμο των χεριών.

«Αν μπορείτε να μυρίσετε το μεσημεριανό γεύμα του φίλου σας, εισπνέετε μέρος του αέρα που εκπνέει, μαζί με κάθε ιό που μπορεί να βρίσκεται σε αυτόν. Και γι’ αυτό λέμε ότι η μάσκα είναι καλή, η κοινωνική απόσταση είναι καλή, αλλά το εσωτερικό αερομεταφερόμενο περιβάλλον πρέπει να βελτιωθεί και αυτό μπορεί να γίνει με εξαερισμό» συνέχισε ο δρ. Tang.

Η ομάδα που πραγματοποίησε την έρευνα αποτελείται από επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ, το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, το Πανεπιστήμιο Νάπιερ του Εδιμβούργου και το Virginia Tech στις ΗΠΑ. Οι συγγραφείς της αναφέρουν χαρακτηριστικά πως «είναι πλέον σαφές ότι ο Sars-CoV-2 μεταδίδεται κυρίως μεταξύ ατόμων σε κοντινή απόσταση, μέσω της εισπνοής. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γίνεται μετάδοση μέσω επαφής με επιφάνειες ή σε αεροπορικά ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, αλλά αυτές οι διαδρομές μετάδοσης είναι λιγότερο διαδεδομένες σε σχέση με τις σύντομες καθημερινές αλληλεπιδράσεις στη συνηθισμένη απόσταση του ενός μέτρου. Η μετάδοση του Sars-CoV-2 μετά την επαφή με επιφάνειες θεωρείται πλέον σχετικά ελάχιστη».


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v